Paroubek: Zeman podpořil akci komise proti Bakalovi

05.05.2018 17:17

Ve čtvrtek navštívili Pražský hrad k jednání s prezidentem republiky Milošem Zemanem předseda sněmovní komise vyšetřující úpadek těžební společnosti OKD Lukáš Černohorský z Pirátské strany a člen komise Josef Hájek z hnutí ANO. Byli to právě Piráti a hnutí ANO, kteří iniciovali ve sněmovně vznik vyšetřovací komise k úpadku OKD. Podle předsedy této komise by komise měla seznámit veřejnost se svými závěry a s výsledky svého vyšetřování v měsíci říjnu.

Paroubek: Zeman podpořil akci komise proti Bakalovi
Foto: Archiv PL
Popisek: Jiří Paroubek ve studiu PL TV

A první předběžné výsledky práce komise budou známé ještě před prázdninami. Je dobře, že Miloš Zeman vyjádřil plnou podporu záměrům vyšetřovací komise, odhalit viníky chybné privatizace OKD a nejen odhalit. Ale také potrestat viníky škody, která případně vznikla státu. Miloš Zeman půjde v této souvislosti nad rámec své ústavní povinnosti i ústavních zvyklostí a bude se, jak přislíbil, dotazovat po jmenování nové vlády příslušných ministrů (ministr financí, ministr průmyslu a obchodu, ministr spravedlnosti), jak hodlají řešit situaci kolem OKD.

Prezident sám považuje za hlavního viníka nastalé situace a úpadku OKD finančníka Bakalu, který byl od roku 2004, kdy zakoupil spolu se svým společníkem OKD od KARBON INVESTU, spolumajitelem těžební společnosti. Odborné odhady ukazují, že Bakala během více než deseti let svého působení vyvedl ze společnosti OKD 100 – 120 mld. korun. Bakalovi a jeho společníkovi se podařilo, v důsledku zcela bezskrupulózního porušení sveho veřejného příslibu rozprodat hornické byty OKD jejich nájemníkům za výhodnou cenu, prodat také více než 43 000 bytů OKD vcelku jiné společností za částku – podle odhadů - 20 – 25 mld. korun.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Komise parlamentu bude zcela nepochybně zkoumat roli, kterou sehrával a možná ještě sehrává v kauze OKD, právník Mgr. Radek Pokorný, osobní přítel a alter ego někdejšího ministra financí a pozdějšího premiéra Bohuslava Sobotky, který při privatizaci minoritního podílu OKD v roce 2004 zastupoval zájmy Zdeňka Bakaly a zcela nepochybně byl v té době v blízkém kontaktu s tehdejším ministrem financí Sobotkou. V současné době probíhá soud se soudním znalcem a manažery Fondu národního majetku, který tehdy státní majetkový podíl OKD spravoval. Podle státního zástupce vznikla státu škoda při privatizaci minoritního podílu OKD ve výši 5,7 mld. korun. Veřejnost s napětím očekává výpověď znalce u soudu, který údajně ocenil, podle zadání FNM a MF, jen část aktiv OKD, když v zadání se na některá aktiva jaksi „zapomnělo“ (!).

Kauza OKD představuje silné politikum především v Moravskoslezském kraji, neboť se bezprostředně týká zhruba sta tisíce nájemníků v někdejších hornických bytech OKD, kteří dnes platí tržní nájemné novému vlastníkovi. Anebo byli nuceni se kvůli vysokému nájmu ze svých bytů vystěhovat. A samozřejmě destabilizace celé společnosti OKD vede k postupné ztrátě zaměstnání tisíců jejích zaměstnanců. Lze konstatovat, že „díky“ kauze OKD, na níž měl zřetelný podíl bývalý premiér Sobotka, se „podařilo“ silně destabilizovat politickou pozici ČSSD na Ostravsku a v Moravskoslezském kraji, ale vlastně v celé republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…