Paroubek: Změna sytému pobídek – správný krok

31.08.2018 7:37

Mnohokrát v posledních dvou letech jsem ve svých článcích podpořil změnu investičních pobídek tak, aby byly zaměřeny na výrazný růst přidané hodnoty.

Paroubek: Změna sytému pobídek – správný krok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Zkrátka, aby šly do nejprogresivnějších technologií a výrob. Tak, aby byly zaměřeny na přilákání start-upů z celého světa do naší republiky a také aby podnítily zájem velkých nadnárodních společností o to, vybudovat u nás výzkumná a vývojová centra.
Vláda zatím hodlá podporovat podobné záměry, a to úpravami zákona o investičních pobídkách, které budou projednány ve vládě do konce tohoto měsíce. Pokud počátkem minulého desetiletí, tedy zejména v letech 2000 – 2010 mělo smysl podporovat příchody tzv. montoven, nyní je to jinak. „Montovny“ tu již máme, pokud přijmeme tuto primitivní argumentaci, která se týká např. automobilového průmyslu, tedy především továren Hyundai v Nošovicích a Toyoty/PSA v Kolíně.

Jedna investice byla za více než 34 mld. Kč a druhá za více než 24 mld. Kč. A obě investice přispěly také k rozvoji celého regionu, kde působí, neboť bylo nutné investovat rovněž do dopravní infrastruktury. „Montovny“ v automobilovém průmyslu ovšem představují vysoký stupeň robotizace a automatizace výroby na nejvyšší světové úrovni. A totéž platí samozřejmě pro mladoboleslavskou Škodu.

Podobné jsou ostatně investice v elektrotechnickém průmyslu. I tam se vlastně jedná o „montovny“, ale elektrotechnický průmysl je za automobilovým průmyslem druhým vůdčím expertním sektorem českého průmyslu.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

V tuto chvíli český průmysl potřebuje nové technologie, supermoderní stroje a zařízení, čemuž zatím nepomáhá politika slabé koruny tak, jak ji uskutečňoval a – dnes už nechtěně – ČNB a také stávající praxe odpisů investic. Na několik let by mohlo dojít k uplatnění stoprocentního odpisování při zavádění nové investice. Nebude jistě na škodu, pokud stát vydá od příštího roku méně na investičních pobídkách než dosud a pokud budou přicházet investoři se sofistikovanějším výrobním programem.

Stát by ovšem neměl zapomínat také na start-upy a podporovat je ve státním rozpočtu větší částkou nežli je 140 mil. Kč ročně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.