Pavel Sehnal (ODA): Budeme muset máknout dalších 71 let, abychom těch 500 miliard vydělali

06.09.2020 12:20

Krizová opatření vlády mají představovat v součtu 500 miliard korun. To je i velikost dluhu, který jsme pro svoje děti a vnoučata vytvořili. Dluhy se splácí ze zisku, to ví každý středoškolský ekonom. Uvažujme, že průmysl pracuje s maržemi kolem 5 procent, to tvoří zisk před zdaněním. Daně do výpočtu zapojovat nebudu, protože z roku 2020 si výrobní firmy odnesou ztráty, které budou v následujících letech uplatňovat.

Pavel Sehnal (ODA): Budeme muset máknout dalších 71 let, abychom těch 500 miliard vydělali
Foto: Archiv ODA
Popisek: Předseda ODA Pavel Sehnal

Abychom tedy vytvořili těch 500 miliard zisku budeme muset vyrobit a prodat zboží za 10.000 miliard korun. No to je jednička a za ní 13 nul.

Jen pro srovnání HDP za rok 2019 byl 5.600 miliard korun. Potřebovali bychom tedy zvýšit HDP o obrovských 178 procent. Budeme-li uvažovat s průměrným růstem HDP o 2,5 procenta, tak na ta krizová opatření vlády budeme vydělávat následujících 71 let.

Poslední kačku z dluhu tedy budou splácet ty děti, kterým jsou teď dva roky, no a v 73 letech budou mít splaceno.

Za těch 500 miliard bychom měli 1.000 km dálnic

Krizová opatření vlády mají stát v součtu 500 miliard korun. Obrovské, až nepředstavitelné číslo. Údajně stavíme dálnice nejdráže v Evropě, jeden kilometr stojí 150 miliónů až jednu miliardu korun, takže vezměme průměr – třeba 500 miliónů za kilometr. Takže za ty peníze, možná zbůhdarma utracené za krizová opatření, bychom si pohodlně postavili 1.000 km dálnic. Já vím, že ta krizová opatření měla ochránit lidské životy, ale v porovnání s tím, kolik lidí se zabije, nebo zmrzačí na nevyhovujících komunikacích, by možná ty nové dálnice zachránily přece jenom více životů.

Ing. Pavel Sehnal

  • Praha bez chaosu
  • zastupitel měst. části




 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…