Pavera (TOP 09): Podporujme mladé vědce v Moravskoslezském kraji

21.06.2017 17:08

Poslanec TOP 09 za Moravskoslezský kraj Herbert Pavera uspořádal na půdě Poslanecké sněmovny konferenci, věnovanou aplikaci vědy a podpoře vzniku zejména, ale nejen biotechnologických firem. Zúčastnili se jí zástupci státních institucí, akademické sféry i úspěšných podniků ze severní Moravy.

Pavera (TOP 09): Podporujme mladé vědce v Moravskoslezském kraji
Foto: archiv starosty
Popisek: Mgr. Herbert Pavera (TOP 09) poslanec a starosta obce Bolatice

"ČR má sice nejnižší nezaměstnanost, ve srovnání s vyspělými státy však stále převažují pracovní místa s nízkou produktivitou. Pořád se spíše blížíme představě montovny Evropy, než moderní, inovativní ekonomice. Česká pracovní místa proto budou nejvíce ohrožena nastupující digitalizací, automatizací a rozšiřováním robotů ve výrobě. Východiskem je podporovat vznik míst s vysokou přidanou hodnotou, a to za pomoci přenosu poznatků vědy do praxe," uvedl Herbert Pavera.

Zdůraznil, že podpora aplikovaného výzkumu je velkou příležitostí pro Moravskoslezský kraj, který trpí útlumem tradičního průmyslu: "Veřejné prostředky by měly cílit na zlepšení přenosu výsledků výzkumu do praktického využití. Místo desítek tisíců nových úředníků za miliardy korun by měla současná vláda více podporovat vědce, především z řad mladých absolventů a studentů. Tím nejen zvýšíme nízké mzdy v regionu, ale také zamezíme odchodu mladých, šikovných lidí z Moravskoslezského kraje."

Podle Herberta Pavery na severní Moravě existují všechny předpoklady pro vznik moderní ekonomiky s vysokou přidanou hodnotou a poté i vysokou životní úrovní. "Máme kvalitní univerzity, nadějné studenty i dobře fungující firmy v oblasti biotechnologií, které dokazují, že tudy vede cesta. Stát i kraj by měli akademický a soukromý sektor propojovat, hledat perspektivní investory a snižovat byrokracii. Bohužel, administrativa je dnes příliš rozbujelá a především malé a střední podniky naopak stále více zatěžuje," uzavřel lídr moravskoslezské krajské kandidátky pro podzimní volby do Poslanecké sněmovny Herbert Pavera.

O současném stavu podpory aplikovaného výzkumu na konferenci informovali náměstek vicepremiéra pro vědu, výzkum a inovace Arnošt Marks a ředitel Technologické agentury České republiky Petr Očko. Mezinárodní porovnání se špičkou na tomto poli, Izraelem, představil pedagog a manažer profesor Zohar Ben-Asher. Moravskoslezský kraj zastupovali ředitel Centra podpory inovací VŠB-Technické univerzity v Ostravě Martin Duda, Martin Radina z Diagnostického centra J. G. Mendela, součásti 4Medical Innovations Ostrava. Na konferenci vystoupili také poslanec za TOP 09 a bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger a ředitelka Centra pro přenos poznatků a technologií Univerzity Karlovy Hana Kosová.

Mgr. Herbert Pavera

  • TOP 09
  • Koukněte: https://www.herbertpavera.cz/zustanme-v-kontaktu
  • senátor


 

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

8:04 Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k resortu Ministerstva pro místní rozvoj.