Pavera (TOP 09): Státní program nepomáhá drobným zemědělcům, ale Agrofertu

03.03.2017 20:30

Státní program, který má podpořit konkurenceschopnost v potravinářství, by měl pomáhat především malým a středním firmám. Údaje Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) ale ukazují, že zvýhodňuje velké firmy. Největší podporu z něj v posledních letech čerpá firma Agrofert. Tento přístup ilustruje dlouhodobou snahu této vlády podporovat podniky agropotravinářského komplexu, říká poslanec a expert TOP 09 na zemědělství Herbert Pavera.

Pavera (TOP 09): Státní program nepomáhá drobným zemědělcům, ale Agrofertu
Foto: archiv starosty
Popisek: Mgr. Herbert Pavera (TOP 09) poslanec a starosta obce Bolatice

„Ministr zemědělství Jurečka podléhá tlaku ministra financí. A to na úkor malých a středních zemědělců a výrobců potravin, kteří by si pomoc státu zasloužili více,“ říká poslanec Herbert Pavera (TOP 09).

Z čísel SZIF k programu s názvem Podpora zpracování zemědělských produktů a zvyšování konkurenceschopnosti potravinářského průmysluvyplývá, že Agrofert každoročně jen z tohoto programu čerpá čtvrtinu až třetinu veškeré podpory.

V roce 2016 se pomoc státu pro firmu Agrofert v absolutních číslech výrazně zvýšila - až na více než 100 milionů korun. Program je určen pro modernizaci výrobních zařízení a zavádění nových technologií. Pořídit z něj lze např. stroje na krájení sýrů, tanky na mléko, plnící a balící linky.

Rok

Celkem vyplaceno (mil. Kč)

Agrofert (mil. Kč)

Agrofert (%)

2012

131,7

40,5

30,7

2013

130,6

31,5

24,2

2014

140,4

28,3

20,2

2015

203,3

46,2

22,8

2016

395,9

103,5

26,1

 
Na malé a střední zemědělce a výrobce potravin, kterým by stát měl pomoci, přitom nejvíc dopadají opatření této vlády - EET a kontrolní hlášení. „Nemohou si dovolit platit armádu drahých konzultantů či daňových poradců a sami na to nemají čas, ani sílu. Vypadá to, jako kdyby veškerá snaha vlády mířila k likvidaci drobných zemědělců a regionálních potravin a pomoci mamutím firmám, které si přejí přebrat jejich místo na trhu," uvedl poslanec Herbert Pavera.

Podle něj bylo velkou chybou zrušení jednoho inkasního místa, které mělo fungovat již od roku 2015. Opatření prosazené TOP 09 chtělo významně snížit administrativní zátěž u přímých odvodů. „Snížil by se počet formulářů, zemědělci by nemuseli obíhat mnoho úřadů a měli by více času a peněz pro svoji hlavní práci. Vláda jedno inkasní místo bez náhrady zrušila ještě před tím, než mohlo začít fungovat," dodal poslanec a starosta Bolatic Herbert Pavera.

Mgr. Herbert Pavera

  • TOP 09
  • Koukněte: https://www.herbertpavera.cz/zustanme-v-kontaktu
  • senátor

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…