Pekarová Adamová (TOP 09): 18 milionů z rozpočtu prezidenta Zemana použijme na podporu kultury

25.11.2020 18:00

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová předloží pozměňovací návrh k zákonu o státním rozpočtu, který by snížil rozpočet Kanceláře prezidenta republiky. Navržené jsou úspory ve třech oblastech, které dohromady činí 17 820 856 Kč. Tyto finance navrhuje předsedkyně TOP 09 přesunout na podporu živého umění.

Pekarová Adamová (TOP 09): 18 milionů z rozpočtu prezidenta Zemana použijme na podporu kultury
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

„Prezident Zeman se nechal slyšet, že umělci vytvořili svá nejkrásnější díla, když byli hladoví. S takovým zlehčováním velmi vážné situace, ve které se celá kulturní scéna nyní nachází, naprosto nemohu souhlasit. Navíc jsem přesvědčena, že v době, kdy je celá země zasažena krizí v důsledku letošní pandemie, by měl prezident jít příkladem a zrušit výdaje, které nejsou nezbytné. Proto jsem připravila návrh, kterým škrtáme z rozpočtu Kanceláře prezidenta necelých 18 milionů korun a navrhujeme, aby byly použity na pomoc české kultuře,“ říká předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Přesuny z konkrétních položek

  • Platy a pojistné za zaměstnance – snížit o 3 418 356 Kč
    Kancléř Mynář dosud neobdržel bezpečnostní prověrku, nemůže tak pracovat s utajovanými skutečnostmi, což mu znemožňuje vykonávat značnou část náplně práce kancléře. Není proto důvod, aby pobíral plat a odměny v plné výši.
     
  • Náklady na zahraniční a tuzemské cesty – snížit o polovinu z 4 805 000 Kč na 2 402 500 Kč
    Tato položka byla už v roce 2019 vyčerpána pouze z poloviny, navíc lze předpokládat, že v důsledku pandemie budou služební cesty prezidenta výrazně omezeny.
  • Lesní správa Lány – snížit o 12 000 000 Kč
    Jedná se finance určené na projekt „sanace svahů v Lánské oboře“, v souvislosti se sanací svahů v Lánské oboře byly v minulosti obžalovány dvě fyzické a jedna právnická osoba kvůli manipulaci veřejné zakázky.

„Jestli pan prezident neví, kde ušetřit, velmi ráda mu poradím. Co třeba snížit výdaje na zahraniční cesty, které v minulém roce ani z poloviny nevyčerpal? Zvlášť nyní, když můžeme předpokládat, že kvůli pandemii COVID-19 nebude řada cest vůbec uskutečnitelná, podobně jako letos. Také nevidím důvod, proč by měl kancléř pobírat plný plat a vysoké odměny, když nemůže část své práce kvůli chybějící prověrce vůbec vykonávat. A snad bychom mohli odložit i některé práce v Lánské oboře, zvlášť když s podobnými projekty byly v minulosti spojené pochybnosti o manipulaci veřejných zakázek a letos dokonce byly vzneseny tři obžaloby,“ dodává předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.