Pekarová Adamová (TOP 09): Morální kredit zmocněnkyně vlády pro lidská práva není dostačující

21.01.2020 17:16

Projev na 40. schůzi Poslanecké sněmovny České republiky dne 21. ledna v návrhům na jednání

Pekarová Adamová (TOP 09): Morální kredit zmocněnkyně vlády pro lidská práva není dostačující
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Vážené dámy, vážení pánové, také vás zdravím v novém roce a přeji vám v něm vše dobré. Dovolím si na úvod své žádosti o zařazení nového bodu na program této schůze připomenout, co je náplní agend zmocněnce vlády pro lidská práva. Zmocněnec má v gesci agendy lidských práv romské menšiny, národnostních menšin, neziskových organizací, zdravotně postižených, sociálního začleňování a rovnosti žen a mužů. Určitě se všichni shodneme na tom, že pro výkon takovéto funkce je nutný zejména vysoký morální kredit, stejně tak jako se shodujeme na tom, že takovýto kredit žádáme od veřejného ochránce práv či veřejné ochránkyně práv a ombudsmana. A jak jsme v minulých týdnech a dnech byli svědky, tak bohužel tedy jedna z kandidátek nevyhovovala tomuto přísnému kritériu a nevidím tedy důvodu toho, proč by v tu chvíli ale měla vyhovovat kritériím, která jsou vlastně stejná pro výkon funkce zmocněnce vlády pro lidská práva.

Můžeme si tady společně říci, že nám to vlastně může být jako poslancům jedno, že je to zodpovědností vlády a že se budeme řídit, nebo že platí rčení "Jaká matka, taká Katka". Ale v tomto směru si dovolím tvrdit, že pokud se k tomu vláda postavila takovým způsobem, jakým se postavila, byť třeba ministři za sociální demokracii už v několika předchozích dnech se nechali slyšet, že i pro ně ten morální kredit současné zmocněnkyně vlády pro lidská práva paní Heleny Válkové není dostačující, tak já nemohu souhlasit s tím, že jsme vyčerpali veškeré možnosti, jaka tvrdí pan předseda ČSSD Hamáček. Já se domnívám, že možnosti tu stále existují, a proto vás žádám o zařazení nového bodu na naši schůzi, a to ve dvou alternativách. Buď dnes jako první bod, anebo pokud z jakéhokoliv důvodu chcete upřednostnit všechny body, které už na dnešním programu máme, tak jako bod na čtvrteční jednání - bod první po písemných interpelacích, tak abychom zařadili bod, který by se jmenoval "Zmocněnec vlády pro lidská práva". Myslím si, že bychom jako Sněmovna neměli strčit hlavu do písku před tím, kdo tyto funkce zastává a měli bychom se postavit na rozdíl od vlády k tomu čelem natolik, že tedy vyslovíme svůj jasný názor, zda má naši důvěru a veškerou naši podporu současná paní zmocněnkyně.

Já si dovolím tedy navrhnout usnesení, které bychom mohli přijmout k této věci, totiž že právě nepodporujeme paní profesorku Helenu Válkovou na postu zmocněnkyně vlády pro lidská práva, že vyzýváme vládu, aby na svém nejbližším jednání paní Helenu Válkovou odvolala z této funkce a žádáme ji, aby bez zbytečného odkladu jmenovala nového zmocněnce vlády pro lidská práva. Žádáme také předsedu vlády, aby na nejbližší schůzi Poslanecké sněmovny bez zbytečného odkladu podal informaci o postupu výběru nového zmocněnce vlády pro lidská práva. Už čtyři lidé opustili ať už Radu vlády pro romskou menšinu nebo Radu vlády pro lidská práva, ať už to byl pan Kroupa, pan Němeček nebo Smekal či naposledy včera paní Kettnerová. A pověst této funkce už utrpěla dostatek šrámů na to, abychom nepřihlíželi a abychom to nenechali jen takto být. Proto vás žádám o zařazení tohoto bodu a doufám, že se shodneme na tom, že chceme právě ten kredit této pozici vrátit. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

10:04 Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.