Pekarová Adamová (TOP 09): Žádný demokratický stát nesmí omezovat volební právo

27.07.2020 22:33

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová jde na schůzi s ministrem vnitra s jasnými požadavky. Poslankyně bude žádat, aby vláda udělala společně s krajskými hygienickými stanicemi maximum pro uskutečnění krajských a senátních voleb. Jednou z podmínek je zavedení hygienických opatření.

Pekarová Adamová (TOP 09): Žádný demokratický stát nesmí omezovat volební právo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

„Tisícům občanů reálně hrozí, že jim bude odepřeno aktivní volebního právo. To je v demokratickém právním státě naprosto nemyslitelné. Uvědomuji si, že krajské a senátní volby mohou probíhat v situaci, která bude bezprecedentní a bude si žádat zvýšený důraz na ochranu zdraví nás všech. Sluší se však namítnout, že vláda měla několik měsíců na to se na ohrožení voleb připravit. Tuto možnost trestuhodně promeškala,“ vysvětluje Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně TOP 09.

„Dostatečným varováním už bylo doplňovací kolo senátních voleb v Teplicích, které muselo proběhnout oproti původnímu březnovému termínu až v červnu. Ráda bych podotkla, že se TOP 09 snažila v posledních pěti letech hned několikrát prosadit možnost korespondenční volby. Nicméně vládní koalice byla proti. Co bychom dnes za možnost volit na dálku dali?“ táže se poslankyně Pekarová Adamová.

Předsedkyně TOP 09 bude proto na zítřejší schůzi s ministrem vnitra požadovat, aby vláda:

  • Zohlednila klíčovou roli hlavního hygienika. Ten by měl ve spolupráci s ministerstvem vnitra připravit metodický pokyn pro umožnění výkonu volebního práva i občany v karanténě.
  • Zvážila zavedení speciálních mobilních hlasovacích uren za dodržení přísných hygienických podmínek. Takové hlasování by mohly realizovat speciální týmy využívající ochranné pomůcky a dezinfekci, zajišťující vysoký standard ochrany.
  • Udělala maximum pro to, aby se volby nakonec uskutečnily regulérním způsobem. TOP 09 je připravena podpořit také jiná vhodná vládní řešení, která umožní maximu občanů svobodně vykonat jejich ústavní právo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…