Peksa (Piráti): Čína zneužívá technologie k potlačování základních lidských práv

23.11.2019 11:50

Pirátský europoslanec Mikuláš Peksa se minulý týden zúčastnil Ženevského fóra, které se zabývalo čínským zneužíváním technologií k potlačování základních lidských práv.

Peksa (Piráti): Čína zneužívá technologie k potlačování základních lidských práv
Foto: Piráti
Popisek: Mikuláš Peksa

Peksa upozornil na nebezpečné banalizování čínské digitální diktatury jak na české politické scéně, tak na půdě Evropského parlamentu. Za účinnou prevenci proti realizaci čínského scénáře v evropském kontextu považuje transparentní právní státy a nezpochybnitelné soukromí občanů.

Dvoudenního Fóra, pořádaného Tibetskou vládou v exilu, se zúčastnili také zástupci organizace UN Watch, občanskoprávní organizace 2047 Hong-Kong Monitor či sinolog Univerzity Karlovy Filip Jirouš. V průběhu konference zaznělo mnoho konkrétních příkladů čínských zásahů do základních práv občanů. „V současné době můžeme například v České republice vidět snahy o banalizaci porušování lidských práv v Číně. A to bohužel jak v okolí Hradu, tak i v Evropském parlamentu,” uvedl Peksa. Naráží tak na fakt, že ve stejnou chvíli, kdy probíhalo Ženevské fórum, se europoslanec Jan Zahradil /ODS/ stal předsedou skupiny přátelství EU – Čína v Evropském parlamentu, která je podle agentury Bloomberg jedním z nástrojů prosazování čínského vlivu v Evropě.

Ve svém příspěvku Peksa definoval pět základních oblastí, ve kterých dochází ke zneužívání technologií ze strany Číny. Jde o monitorování občanů a facial recognition, bránění svobodnému přístupu k informacím a důsledná propaganda, odměňování za ohýbání zad ve prospěch režimu a trestání některých skupin obyvatel jen proto, že „jsou“ (například v případě Ujgurů).

Peksa následně uvedl kroky, které jsou nezbytné k obraně občanských práv a svobod v Evropě. „V první řadě jde o důslednou ochranu soukromí občanů, transparentní vládu a aktivní ochranu lidských práv. To, co se děje v Číně, je hrozné a je to jen první krok. Technologie umožňují a budou umožňovat mnohem více. Jsou typickým dobrým sluhou, ale špatným pánem,” uvedl Peksa.

Tématu regulace umělé inteligence a dodržování lidských práv se v Evropském parlamentu věnuje také Markéta Gregorová: „Mohlo by se zdát, že téma zneužívání technologií k sociálním a ekonomickým represím je pro nás vzdálené, ale není to pravda. Jak ukázalo Ženevské fórum, technologie sociální kontroly jsou exportovány a využívány k potlačování základních lidských práv ať už v Tibetu, při aktuálních nepokojích v Hong-Kongu nebo v případě „převýchovy“ Ujgurů v koncentračních táborech. Mezinárodní komunita k těmto jasným příkladům snahy o kompletní kontrolu nad lidskými životy nesmí mlčet,” uvedla Gregorová.

Na závěr Fóra účastníci podepsali společnou Deklaraci, pomocí které vyzývají čínskou vládu, aby přestala zneužívat technologie k porušování lidských práv (viz).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).