Peksa (Piráti): Evropský energetický mix bez ruského plynu i bez nadměrné emisní zátěže

15.09.2022 8:39

Prošla další část balíčku Fit for 55. Podle Peksy to povede k ještě rychlejší nezávislosti na Rusku

Peksa (Piráti): Evropský energetický mix bez ruského plynu i bez nadměrné emisní zátěže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Rychlejší snížení závislosti na ruském plynu a zvýšení energetické účinnosti. S tím přichází směrnice o obnovitelných zdrojích (RED 2) a o energetické účinnosti (EED), které schválili europoslanci. 

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí
Oba předpisy jsou součástí klimatického balíčku Fit for 55 a reagují také na válku na Ukrajině. Podle pirátského europoslance Mikuláše Peksy se díky pravidlům obejde evropský energetický mix bez ruského plynu i bez nadměrné emisní zátěže. Usnadní se také nástup komunitní energetiky nebo syntetických paliv.

„Skoro všechny evropské státy už z obnovitelných zdrojů vyrábí víc energie, než kolik původně plánovaly. Dohodli jsme se, že navýšíme podíl obnovitelných zdrojů na celkové energetické spotřebě na 45 % a zároveň investujeme do technologické modernizace, která zvýší energetickou účinnost například v průmyslu nebo ve vytápění budov. Díky tomu bude možné snížit naši závislost na ruském plynu ještě mnohem rychleji než v roce 2030,” říká Peksa.

Nová pravidla stanovují dlouhodobé cíle do roku 2030 a nijak neovlivní kroky, které Evropská komise nebo vláda chystá pro řešení vysokých cen energií na tuto zimu. „Nová pravidla nám už v následujících letech výrazně pomohou s bezpečnými a dostupnými dodávkami čisté elektřiny a tepla. Usnadňují například komunitní energetiku, ukládání a sdílení elektřiny z malých zdrojů nebo větší zapojování syntetických paliv,” vysvětluje Mikuláš Peksa.

Obě směrnice podporují vývoj nových technologií a jejich rychlejší zavádění do praxe. To se projevuje například v závazku, aby 5 % nově instalovaných kapacit pro výrobu energie pracovalo s inovativními technologiemi. „Přístup založený na technologických modernizacích jsme prosazovali od začátku a našla se pro něj široká podpora. Naopak nemá cenu podporovat nástroje typu přimíchávání řepky nebo pěstování monokulturních lesů na dřevo, protože jejich dopady na životní prostředí zdaleka převyšují jejich energetický či technologický význam,” doplňuje europoslanec Mikuláš Peksa.

Návrhy směrnic nyní půjdou do trialogu, kde se na jejich finálním znění dohodne Evropský parlament, Rada a Komise. Následně budou muset členské státy oba předpisy převést do svých právních řádů. Česko zatím nepromítlo do zákonů ani platnou starší verzi směrnice o obnovitelných zdrojích energie z roku 2018, která upravovala třeba podporu zranitelných domácností. Tu přitom měl implementovat ještě ministr Karel Havlíček (za ANO) nejpozději do poloviny roku 2021.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.