Peksa (Piráti): Konec ničení lesů

19.09.2022 19:58

Europoslanci schválili přelomová pravidla, která pomůžou přírodě

Peksa (Piráti): Konec ničení lesů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Na evropském trhu se nebudou smět prodávat výrobky, které prokazatelně přispívají k odlesňování. 

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí
Nové nařízení schválili europoslanci. Podle návrhu budou muset výrobci dokládat, že jejich produkty nejsou spojené s ničením lesů. Evropská unie je zodpovědná za zhruba 16 % celosvětového odlesňování, které často vede k porušování lidských práv místních a domorodých obyvatel a přispívá k masivní ztrátě biologické rozmanitosti.

Půjde hlavně o palmový olej, sóju, kávu, kakao a dřevo. „Nařízení má přinutit prodejce na evropském trhu prokázat, že jejich výrobky k odlesňování nepřispěly. Je skvělé, že návrh rozšiřuje tyto výrobky o kaučuk, který představuje značný podíl dováženého palmového oleje. Masivní omezení odlesňování, znehodnocování lesů, jejich přeměna a systematická obnova představuje velmi důležitý prostředek ke zmírnění změny klimatu,“ vysvětluje europoslanec Mikuláš Peksa.

„Významné odlesňování představuje hned několik problémů. Zdravé a odolné lesy fungují jako úložiště CO2 a klíčovým způsobem nás chrání před dopady klimatické krize. Znehodnocování lesů znemožňuje jejich schopnost efektivně čelit extrémním projevům počasí a zvyšuje míru kontaktu mezi volně žijícími a domestikovanými zvířaty, což představuje nebezpečí šíření různých chorob,“ doplňuje Mikuláš Peksa.

„Míra odlesňování je tak intenzivní, že mezi lety 1990 až 2020 došlo k celkovému vykácení lesů o větší rozloze, než je celá Evropská unie. Hlavní příčinou mizení lesů není jejich kácení, ale přeměna v zemědělskou půdu, která má nasytit stále se zvyšující poptávku,“ dodává Peksa.

Návrh nyní poputuje do trialogu, kde se na jeho konečné podobě musí shodnout Evropská komise, Parlament a Rada. Teprve poté začne nařízení platit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

19:05 Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k geotermálnímu projektu Ringen v Litoměřicích