Peksa (Piráti): Sedmnáct důvodů, proč nevolit Babiše

29.11.2022 15:18

Piráti v čele s Peksou vysvětlují, proč si tohle Česko nezaslouží

Peksa (Piráti): Sedmnáct důvodů, proč nevolit Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Českou republiku za pár týdnů čekají prezidentské volby, které rozhodnou nejen o podobě vnitřní politiky ČR, ale i o způsobu její prezentace navenek. „Každý si zpětně věci idealizujeme a vytěsňujeme to špatné. Proto je důležité připomínat, jak se věci skutečně udály,“ komentuje europoslanec Mikuláš Peksa spuštění webu ZDE připomínající kauzy bývalého premiéra a nynějšího kandidáta na prezidenta Andreje Babiše. 

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17941 lidí

Blížící se termín prezidentských voleb přirozeně vyvolává otazníky nad kompetencemi a integritou jednotlivých kandidátů. U expremiéra Andreje Babiše coby očekávaného vítěze prvního kola volby však tento fakt platí dvojnásob. Ačkoli u ‚občanských‘ kandidátů typu Danuše Nerudové či Petra Pavla můžeme jenom odhadovat, jak by se ve funkci asi chovali, u jiných kandidátů už vcelku jasnou představu máme. S tímto názorem souzní i europoslanec Mikuláš Peksa, který se proto rozhodl spustit web zaměřený právě na „frontrunnera“ prvního kola.

„To, jak jste se na minulých postech chovali a jaké máte ve svých zaměstnáních výsledky, je vcelku jasným signálem pro to, jak budete fungovat i v těch dalších,“ vysvětluje Mikuláš Peksa důvody, proč se zaměřuje právě na Babiše. „Pokud mám na výběr mezi někým, jehož minulost je silně kontroverzní a jehož práce byla v předchozích letech značně neuspokojivá, proč bych si nezvolil jiného kandidáta, který takovými nedostatky netrpí?“ uvažuje český europoslanec.

Ať už jde o neschopnost zamezit ztrátám na životech během pandemie, udržet státní dluh na uzdě nebo neochota řešit svůj střet zájmů a koncentraci mediální moci, podle Peksy by si Česko zasloužilo kandidáta, který není zatížený velkými kontroverzemi, a který tak může promlouvat ke všem občanům bez rozdílu. „Problém je ten, že jako lidé máme obrovskou schopnost vytěsňovat negativa a soustředit se na to pozitivní. V některých situacích může být taková amnézie velmi užitečná, u prezidentské volby to ale neplatí,“ míní Peksa.

Právě takové „amnézii“ má zamezit právě europoslancův web ZDE připomínající sedmnáct velkých kontroverzí spjatých s někdejším premiérem. „Udržet v hlavě a rozvážit všechny kauzy Andreje Babiše je nad síly i pro zasvěcené, natož pro běžné občany. Myslím si ale, že občané by měli mít možnost se informovaně a poučeně rozhodnout o tom, kdo je bude dalších pět let zastupovat. Proto do toho koneckonců jdeme,“ uzavírá europoslanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Tomáš Czernin byl položen dotaz

Válka na Ukrajině

Pane senátore, opravdu věříte tomu, že má Ukrajina šanci Rusko porazit, a že ji USA a ostatní budou podporovat do nekonečna? Nechápejte mě špatně, přeji si, aby Ukrajina Rusko porazila, ale myslím, že je to dost nereálná vize. A co mě ještě na vašem komentáři zarazilo je, že v něm vůbec nepíšete o m...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Polovinu platu europoslance odevzdám na dobrou věc

14:04 Vondráček (Svobodní): Polovinu platu europoslance odevzdám na dobrou věc

Informace na svém veřejném facebookovém profilu o motivacích kandidatury do Evropského parlamentu