Pernica (KSČM): Sucho zachvátilo celou republiku

26.07.2018 19:43

Voda začíná být jedním z nejcennějších artiklů.

Pernica (KSČM): Sucho zachvátilo celou republiku
Foto: KSČM
Popisek: Emil Pernica

Nejen zemědělci, sadaři a pěstitelé jsou nešťastní ze současného stavu, kdy teploty dosahují přes 30° C. Voda začíná být jedním z nejcennějších artiklů. Zákaz zalévání zahrádek, napouštění bazénů se stal v mnoha obcích pravidlem. Úroda u zemědělců bude nižší, pěstitelé zeleniny začínají počítat náklady, které jdou nahoru díky nutnému zavlažování.

Pokud zaprší dešťová voda se nestíhá vsáknout a po povrchu půdy odtéká do vodních toků. Klimatické změny jsou patrné již téměř 15 let říkají odborníci. Letos je však léto doslova extrémní. Doplácí na to lidé, zvířata i krajina. Výzkumy říkají, že jeden obyvatel spotřebuje průměrně 7 l vody na den. Nejvyšší spotřebu vody registrujeme v Praze. Pokud počasí bude takto pokračovat stane se voda jednou z nejvýše ceněných strategických surovin. Je možné využívat vodu dešťovou, tak jak to činili naši předci. Bohužel letos déšť marně vyhlížíme. Přívalové deště a bouřky spíše ničí nežli pomáhají. Obava ze sucha zvýšila zájem občanů o vlastní studny. Mnohdy je však nedostatek spodní vody tak velký, že ani toto není řešením pro všechny.

Snažme se tedy v našich domácnostech i průmyslových podnicích s vodou šetřit tak, aby nedocházelo k jejímu nedostatku a lidé si nemuseli zajišťovat dovoz pitné vody pro domácnosti. Každá taková služba je dalším nákladem pro obce a města. Všichni víme, že voda je životodárnou tekutinou, kterou k životu potřebujeme. A potřebovat budou i další generace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …