Peštová (ANO): Špunt plný odpadu v kanalizaci to spustil, ale špatně

26.01.2022 16:02

Projev na 6. schůzi Poslanecké sněmovny 26. ledna 2022 k vládnímu návrhu zákona o omezení dopadu vybraných plastových výrobků na životní prostředí.

Peštová (ANO): Špunt plný odpadu v kanalizaci to spustil, ale špatně
Foto: MŽP
Popisek: Berenika Peštová

Já jsem ve svém úvodním slovu avizovala, že bych ráda prohovořila, protože - jak jsem již zmínila - jsem se na tomto zákoně podílela. Nechci zde dělat žádné velké obstrukce, jenom bych ráda, abychom si uvědomili, jak vlastně k těmto zákazům došlo, resp. co vedlo Evropskou unii k tomu, aby přistoupila k těmto zákazům.

Musíme se podívat hlouběji do roku 2017. V roce 2017 se stal v Anglii, v Londýně takový případ, že v kanalizaci byl objeven olejový špunt. Jistě víte, co udělá olej, když ho nalijete do nějaké kanalizace nebo do vody. Vlastně on vám ztuhne. Takže byl zjištěn v kanalizacích olejový špunt, který v sobě obsahoval vlhčené ubrousky, tampóny, kondomy a další a další věci. Ten špunt vážil - zhruba váha 17 autobusů. A vlastně ve své podstatě tím se odšpuntovalo to, že Evropská unie začala přemýšlet nad tím, co by se dalo s tímto problémem dělat. Tento problém byl podle mě nelogicky řešen tím, že šli cestou zákazů místo toho, aby šli cestou edukace a řekli si, co všechno se má a nemá do kanalizace dávat, tak ve své podstatě se dospělo k tomu, že se to raději zakázalo. Samozřejmě potom se přidaly moře, kde jsme měli ty želvičky, které měly propíchnutá očička brčky, které mají ty klouby, a další a další. A prostě potom přišla tato směrnice, která se měla transponovat do jednotlivých států, byť když si řekneme, my, Česká republika jsme jedni z nejlepších třídičů, jsme třetí nejlepší v Evropské unii, dalo by se říct, že děláme pro to maximum, tak vlastně jdeme cestou zákazů.

Já osobně s tímto zákonem jsem měla a budu mít vždycky vnitřní problém, protože půlka naší rodiny jsou chemici, kteří samozřejmě celý život pracovali ve vyšších manažerských funkcích na polypropylenu, polyethylenu, ethylenových jednotkách, a samozřejmě když energii do něčeho dávám, tak tu energii si potom z toho logicky vezmu. Ne, my jdeme cestou zákazů. Samozřejmě ta transpozice, bavíme se o roce 2019, a ta transpozice měla dva roky s tím, že od loňského roku už tento zákon měl být v účinnosti. A samozřejmě nám do toho vletěl covid, kdy my říkáme lidem: nejezte v restauracích, noste si jídlo domů, dávejte si to do těch nádob, které vám teď zakážeme. Proto mám vnitřní problém s tím, a měla jsem s tím vždycky vnitřní problém, byť jsem dřív byla státní úředník a musela jsem samozřejmě plnit to, co nám bylo přeposíláno, a transponovat do českého práva, ale teď konečně jako poslanec mohu říct svůj vlastní názor a mám s tím vnitřní problém. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Trikolora: Kauza trestního stíhání učitelky Bednářové je nekonečná blamáž

17:17 Trikolora: Kauza trestního stíhání učitelky Bednářové je nekonečná blamáž

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k soudu s učitelkou z Prahy 6 Martinou Bednářovou