Petrov (Realisté): Volby, sliby, infrastruktura

19.02.2017 18:18

Blíží se volby. Jako každý rok. Množí se sliby. Jako pokaždé před volbami. Změníme žalostný stav české infrastruktury. Kolik takových slibů budeme ještě poslouchat.

Petrov (Realisté): Volby, sliby, infrastruktura
Foto: Archiv IP
Popisek: Igor Petrov, bývalý senátor

Politika je sice i o slibech, ale má to jeden háček. Ty sliby, přesněji jejich plnění, lze po určité době měřit, zvlášť za tak dlouhé období, jako je čtvrtstoletí. Infrastruktura v České republice je toho zářným příkladem.  A vůbec nezáleží na tom, kdo byl u kormidla. A to není myšleno jen v rovině vládnoucí strany nebo koalice, ale i obsazení postu ministra dopravy.  A ti se občas měnili jako trenéři ve fotbalové Spartě. Pokud možno každý rok jiný.

A výsledek?

Výstavba infrastruktury je běh na dlouhou trať. Ze dne na den, z roku na rok, tak to nefunguje nikde na světe. A co tak mít představu, kam to směřovat, jak to postavit, z čeho to financovat. Doba od roku 1990 do roku 2015 je pro odborníky dostatečné dlouhá na to, aby bylo možno posunout kyvadlo dějin k lepšímu. I dlouhá na to, aby bylo možno ohodnotit, zda se to stalo či nestalo.

Uvedu příklad v oblasti výstavby silniční infrastruktury. Nestalo! Po období katastrofálního úpadku rychlosti výstavby a kvality staveb do roku 1989 přišlo mírné zlepšení v letech 1990 až 2000. A skončilo. Období 2000 až 2015 je obdobím novodobé katastrofy. Nestavíme. Stavíme špatně (D47). Stavíme draze (elitní postavení České republiky v Evropě v měřitelných nákladech na jednotku výkonu). Nemáme dlouhodobou koncepci. Příkladem může být rekonstrukce D1 bez alternativy severní varianty (úsek Hradec Králové – Mohelnice). Neumíme přesvědčit Evropu o našich prioritách ve vztahu k evropským fondům. O připravenosti staveb ani nemluvě.

Dopravní infrastruktura je nejslabším článkem české logistiky. Při vědomí toho, že 9/10 osobní dopravy se odehrává na silnici, 3/4 nákladní dopravy se odehrává v podmínkách nedostavěné a rozbité silniční sítě, je třeba změnit běh dějin výstavby, rekonstrukce a údržby dopravní infrastruktury v naší zemi. Je třeba najít shodu všech, kteří to jsou schopni ovlivnit. Ovlivnit na delší dobu. Ne na jedno volební období. Ne na jednom ministerstvu. Ne ve volebním programu jedné politické strany. Výsledky nebudou zítra ani za rok. Ale nezopakujme období 1990 až 2015. Pojďme změnit přístup ve všech pilířích výstavby dopravní infrastruktury:

  • jasná koncepce výstavby, rekonstrukce a údržby (pořadí, priority, kvalita),
  • změna stavebního zákona (ústavní zákon o výstavbě strategické infrastruktury státu; liniové stavby; příprava území ve vazbě na výkupy pozemků),
  • financování (přechod z končících evropských fondů na PPP projekty s čitelnou snahou o zlevnění, zjednodušení od přípravy až po finalizaci, dlouhodobost a logičnost včetně údržby a provozování).

Při dodržování těchto principů dokončeme výstavbu silniční sítě, stabilizujme její kvalitní údržbu, mějme představu o tom, co potřebuje naše země z hlediska dlouhodobého rozvoje dopravní infrastruktury (dořešení mýtného, vysokorychlostní železnice jako jediná alternativa v naší „malé“ zemi, provázanost s evropskou dopravní infrastrukturou). Při těchto krocích bude hodnocení v roce 2030 jiné. Nezávisle na v té době existujících politických stranách.

Igor Petrov, zakladatel Realistů a dopravní expert

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…