Pilc (Svobodní): Energetická, vepřová a zeleninová bezpečnost

06.03.2016 8:26

Známým evergreenem je energetická bezpečnost. Za strašlivé peníze se i ve jménu energetické bezpečnosti o nějaké to procento zvýšila produkce části paliv a jiných energií z domácích zdrojů.

Pilc (Svobodní): Energetická, vepřová a zeleninová bezpečnost
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

Nevyplácí se to, proto je to dotované z peněz daňových poplatníků a spotřebitelů. Spotřebitelům se tak zdražuje energie a nemůže být tak levná, jak by mohla být při tržním poklesu ceny. Nemůžete prosperovat, když děláte něco, co se nevyplácí. Ropu a plyn je však potřeba dovážet stejně tak jako předtím.

Není celá ta energetická bezpečnost (a samozřejmě také boj proti globálnímu oteplování) jenom záminka pro okradení lidí? Pokud jsme závislí na dovozu energie ze zahraničí, může prý vývozce energie zavřít kohoutky.. a odebírat energie můžeme nezávisle z východu nebo ze západu. Pokud jsme závislí na dovozu energie ze zahraničí, vývozce energie prý může libovolně cenu zvyšovat.. a ceny energie padají. Z druhé strany si vývozce energií představuje energetickou bezpečnost tak, že i nadále budeme plynule jeho energie nakupovat.

V jisté době byla populárním tématem vepřová bezpečnost. Musíme prý dotovat produkci v živočišné výrobě, abychom udrželi vepřovou soběstačnost. Protože prý pokud bude česká produkce vepřového omezena, budeme závislí na dovozu vepřového ze zahraničí. Až prý bude česká produkce vepřového omezena, zahraniční výrobci nám budou moci diktovat zvýšenou cenu. Už nějakou dobu Česko není vepřově soběstačné, protože čeští producenti (z různých důvodů, často kvůli státním regulacím a daňovému zatížení) nedokázali konkurovat levnějším dovozům.. a zahraniční výrobci nás stále zaplavují příliš levným masem. Český spotřebitel trpí!

Poučení z historie? Ministerstvo zemědělství teď řeší zeleninovou bezpečnost. Nesoběstačnost ve výrobě zeleniny je dramatická! Co třeba místo dotování zemědělské produkce snížit DPH a spotřební daň z paliv? Co třeba snížit daň z příjmu fyzických i právnických osob? Co třeba přestat zbytečně zvyšovat cenu energie dotováním konkurence neschopných energetických zdrojů? Co třeba přestat tímto povinným dotováním a zdaněním odebírat z ekonomiky kupní sílu? (Pokud se to hýbe, zdaň to. Když se to stále hýbe, reguluj to. A když se to přestane hýbat, dotuj to.)

Může nám být jedno, jestli dovážené zboží bylo vyrobeno za tržních podmínek, nebo exportující země provádí tak hloupou politiku, že produkci dotuje penězi svých daňových poplatníků. Je směšné, když Evropská unie, jejíž politikou je (ať už přímé nebo prostřednictvím zákonů o povinném odběru nepřímé) dotování vybraných produktů, klade obchodní bariény proti dovozu některých čínských výrobků se zdůvodněním, že jsou prý dotované!

Státní intervencionismus ničí trh v energetice a ničí trh v zemědělství. Jelikož jsme se nepoučili z minulosti, máme zde opět stejnou, špatnou politiku, která snižuje hospodářský růst, snižuje lidem jejich životní úroveň, než jaká by mohla být bez těchto škodlivých státních zásahů do ekonomiky.

Vyšlo na blog.idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

13:09 Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

Reakce na veřejném facebookovém profilu strany na urážky v komentářích