Pilný (ANO): Vedle velikánů se v Chrudimském panteonu představí čestní občané i bývalí starostové

09.09.2019 9:09

Chrudim se má coby město s bohatou historií kam a za kým ohlížet. Před lety proto ve vestibulu reprezentativní budovy chrudimského Muzea, známého též jako Chrudimská beseda, začal vznikat soubor bust nejvýznačnějších rodáků či osobností Chrudimi.

Pilný (ANO): Vedle velikánů se v Chrudimském panteonu představí čestní občané i bývalí starostové
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

„Celou koncepci prostoru letos završíme usazením dvou panelů se seznamem čestných občanů a bývalých starostů města Chrudimě,“ říká starosta František Pilný. „Koncepce pochopitelně počítá s tím, že jména lze doplňovat i nadále, tak jak budou přicházet další významné osobnosti,“ upřesňuje starosta Pilný.

Pamětní desky o chrudimských čestných občanech a starostech, ale i předsedech Místních národních výborů a Městských národních výborů, budou slavnostně odhaleny v sobotu 7. září v 10.30 hod. v rámci Dne otevřených dveří památek.

Záměr vytvořit Chrudimský panteon ve vestibulu Muzea vznikl již v roce 2009. Jedná se o významný prostor jak z pohledu historického, tak i současného, protože se jedná o hlavní vstup do budovy, v níž se uskutečňuje velké množství důležitých kulturních a společenských akcí města.

V první části byly zrestaurovány původní mramorové pamětní desky o dokončení stavby Průmyslového muzea v roce 1901 a o existenci Průmyslového a vlastivědného muzea v roce 1920. Později bylo postupně nainstalováno osm bust významných chrudimských osobností, a to Viktorina Kornela ze Všehrd, Jana Nepomuka Štěpánka, Josefa Ressela, Karla Pippicha, Františka Wiesnera, Josefa Klimeše, Františka Schmoranze st. a Josefa Vaňka. Autorem všech bust je akademický sochař Jaroslav Brož.

Při příležitosti tohoto završení Chrudimského panteonu bude také představena nová publikace historika Pavla Kobetiče s názvem Chrudimský panteon, vycházející jako 47. svazek edice Chrudim. Zakoupit si ji bude možné mj. v Turistickém a informačním centru na Resselově náměstí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

12:12 Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

Udržitelnější výrobky, které bude možné po rozbití opravit, a až doslouží, dočkají se recyklace. To …