Piráti: Informace o zemědělských dotacích konečně ve strojově čitelném formátu

22.06.2019 17:46

Sněmovna dnes ve třetím čtení schválila novelu zákona o zemědělství, která upravuje fungování Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF).

Piráti: Informace o zemědělských dotacích konečně ve strojově čitelném formátu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Poslanec Pirátů Radek Holomčík, jeden ze skupiny poslanců, kteří novelu předložili, je autorem dvou opatření, která navrhl pro zásadní ztransparentnění činnosti fondu. Schválené automatické zveřejňování informací o vyplácení dotací v režimu open data umožní plný a volný přístup veřejnosti k informacím. Režim tzv. stálých hostů v dozorčí radě fondu, který by umožnil zástupcům opozice kontrolovat a dohlížet na hospodaření a dodržování pravidel, svými hlasy nepodpořili poslanci vlády za pomoci hlasů SPD a KSČM. Sněmovnou tak prošel pouze návrh na automatické zveřejňování informací o dotacích.

„Zákon stanovuje způsob a termíny, jak k automatickému zveřejňování bude docházet. Bude možné provádět automatizovanou kontrolu strojově čitelných dat s menším množstvím chyb. Kontrola činnosti SZIF prostřednictvím stálých hostů dozorčí rady nominovaných poslaneckými kluby měla zlepšit možnosti opozičních klubů dohlížet na činnost vlády, a tím i zvýšit důvěru veřejnosti v instituci, která přerozděluje miliardy korun ročně. Zástupci poslaneckých klubů by přitom za svou činnost nepobírali žádnou odměnu,“ upřesnil Holomčík a dodal: „I díky spolupráci s vedením SZIF se podařilo najít průchozí legislativní i technické řešení pro zveřejňování informací o platbách v režimu open data, tedy ve strojově čitelných formátech. Zvětšení důvěryhodnosti činnosti dozorčí rady fondu si bohužel vládní koalice, posílená o hlasy některých opozičních poslanců, nepřála.”

Předkládaná novela převádí administraci téměř všech dotací v zemědělství, s výjimkou programů týkajících se GMO, právě pod SZIF. Doposud SZIF administroval dotace z EU a Ministerstvo zemědělství národní dotace. Po změně bude fond hospodařit s více než 40 miliardami korun ročně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…