Piráti: Kauza Nemocnice Na Františku padá na hlavu “známých firem” z vedení Prahy 1

30.06.2018 12:17

Piráti upozorňují na to, že stávající kauza Nemocnice Na Františku probíhá v prostředí, které připravila stávající koalice na Praze 1, a to zejména duo starosta Lomecký (TOP 09) a radní pro zdravotnictví Hodek (ČSSD).

Piráti: Kauza Nemocnice Na Františku padá na hlavu “známých firem” z vedení Prahy 1
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Ti totiž v roce 2013 bez výběrového řízení instalovali do funkce stávajícího ředitele nemocnice Roberta Zelenáka, který byl nyní zadržen v souvislosti s podezřením na převzetí pěti milionového úplatku. Stejní aktéři také připravovali skrytou privatizaci této nemocnice za podmínek nevýhodných pro město, které se s pomocí Pirátů podařilo zabránit.

Za vedení stávajícího ředitele Roberta Zelenáka Nemocnice na Františku od roku 2013 snížila počet lůžek, propustila část zdravotníků a nezveřejňovala výroční zprávy. Úhradové vyhlášky pro rok 2015 a další byly po letech krizových restrikcí pro nemocnice vyloženě prorůstové, ale přesto se ztráty nemocnice prohlubovaly. V roce 2016 tvořila provozní dotace nemocnice z magistrátu a městské části 50 mil Kč, tedy celkem 16,5 % příjmů. Tyto nepříznivé ekonomické výsledky pak byly hlavním argumentem pro vyhlášení koncesního řízení, směřujícího ke skryté privatizaci Nemocnice Na Františku.

David Bodeček z Pirátské strany na Praze 1 k tomu říká: “Nemocnice uměle hospodaří draze a vytváří se ztráta. Magistrát doplácí ročně na provoz nemocnice zhruba 5 miliónů korun, což tady shodou okolností odpovídá výši vyšetřovaného úplatku. Podobně bylo na Praze 1 vyvedeno v rozporu se zákonem 27 milionů Kč nábytkářské firmě místní funkcionářky ČSSD, na což už Piráti podali trestní oznámení.”

MUDr. Zdeněk Hřib, garant Pirátů pro oblast zdravotnictví a kandidát Pirátů na primátora Prahy k tomu dodává: “Potvrdilo se tak to, co jsme říkali od počátku. Ekonomické problémy nemocnice jsou dány především jejím nekompetentním vedením. Ředitel Robert Zelenák měl být už dávno odvolán a jeho nástupce měl být nalezen v otevřeném výběrovém řízení”.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

13:09 Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

Reakce na veřejném facebookovém profilu strany na urážky v komentářích