Piráti: Premiérův chaos při jmenování ředitele BIS podrývá důvěryhodnost Česka

07.08.2021 21:52

Premiér Andrej Babiš podle Pirátů rozehrál mediální hru v souvislosti s obsazením uvolněné pozice ředitele BIS. Vzhledem k tomu, že je za jmenování této pozice odpovědná vláda v čele s premiérem, nebude mít projednání bezpečnostním výborem Poslanecké sněmovny bez konkrétního navrženého jména kandidáta věcné opodstatnění.

Piráti: Premiérův chaos při jmenování ředitele BIS podrývá důvěryhodnost Česka
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Piráti se obávají mezinárodního podrývání důvěryhodnosti ČR, které může vyvolat nejmenování ředitele služby poté, co BIS svou kvalitní prací odkryla pozadí kauzy Vrbětice a dlouhodobé negativní působení Ruské federace a Čínské lidové republiky na našem území.

„Premiér Andrej Babiše rozehrál další tragikomickou hru, díky které se zbavuje odpovědnosti role premiéra České republiky. Je zjevné, že současné kroky premiéra pouze oddalují odpovědnost za jeho rozhodnutí ohledně nového vedení BIS. Není podstatné, jestli tak činí pod tlakem pana prezidenta, nebo si vytváří další nástroj pro vyjednávání po podzimníc

h volbách. Postup, který pan premiér zvolil svědčí o absolutním amaterismu, jehož dopadem je snížení důvěry v Českou republiku jako spolehlivého partnera NATO,” uvádí senátor Lukáš Wagenknecht. Ředitele BIS jmenuje vláda po projednání ve výboru Poslanecké sněmovny, kterému přísluší věci bezpečnosti. Premiér si tedy musí být vědom toho, že o novém řediteli musí rozhodnout vláda, které předsedá, uvádějí Piráti.

„Přehazování odpovědnosti na bezpečnostní výbor Poslanecké sněmovny nebo oddalování jmenování nového ředitele je tak pouze další mediální hrou premiéra, kterou mate veřejnost a může závažně destabilizovat naši bezpečnostní službu,“ místopředseda výboru pro bezpečnost Lukáš Kolařík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…