Piráti a STAN: O novém vedení země mají rozhodovat voliči, ne prezident

26.04.2021 21:21

Zástupci Pirátů a Starostů dnes znovu usedli k jednání s představiteli koalice SPOLU. Tématem schůzky byl možný způsob ukončení vlády Andreje Babiše. K dohodě však opět nedošlo.

Piráti a STAN: O novém vedení země mají rozhodovat voliči, ne prezident
Foto: STAN
Popisek: STAN

Předseda Pirátů Ivan Bartoš a předseda Starostů Vít Rakušan i nadále považují za nejrozumější vypsání předčasných voleb a tedy rozpuštění Sněmovny. Jedná se o jedinou legitimní cestu, která nevede k dalšímu posílení moci prezidenta Miloše Zemana, na rozdíl od vyslovení nedůvěry vládě. Cílem Pirátů a Starostů je předejít ústavní krizi a přinést uklidnění na českou politickou scénu, která v posledních měsících zažívá jednu krizi za druhou. Oba předsedové se také znovu ohradili vůči nedělnímu projevu prezidenta a upozornili na možné protiústavní jednání ve věci jeho konání při vypsání předčasných voleb. I to bude předmětem společné schůzky Ivana Bartoše (Piráti) s prezidentem Zemanem na Pražském hradě.

„Pokračovali jsme dnes v jednání se zástupci koalice SPOLU ve snaze je přesvědčit, že nedůvěra vládě není v současné chvíli tím nejšťastnějším řešením. Bohužel jsme ke shodě nedošli. Trváme na tom, že varianta předčasných voleb je jedinou férovou možností, která vrátí moc do rukou občanů naší země. I v souvislosti s událostmi posledních dní je nezodpovědné vůči občanům této země předat moc do rukou prezidenta, který relativizuje závěry zpravodajských služeb a podkopává jejich důvěru. Pokud dojde ve středu v Senátu ke schválení volebního zákona, budeme jednat se všemi relevantními politickými aktéry a začneme shánět podpisy k rozpuštění Sněmovny. Následovat by pak měly předčasné volby, ve kterých už budou mít vše v rukách voliči,” komentoval po schůzce předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„Hodláme jednat s dalšími stranami, protože chceme dojít ke společnému postupu v podobě předčasných voleb, které jsou opravdu jedinou logickou cestou, jak ukončit vládu Andreje Babiše, aniž bychom ohrozili politickou stabilitu České republiky. Přenechat karty hradní klice v době, kdy jsme v diplomatickém sporu s Ruskem, by bylo hazardem s bezpečností celé země. Naším cílem je předejít dalším zmatkům ve společnosti, pomoci k uklidnění situace a vrátit zemi do správných rukou, tedy občanům. I to jsme se dnes snažili vysvětlit koalici SPOLU a vyzvali je, aby se připojili k této iniciativě,” dodal předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan a připomněl, že klíčovým momentem pro další vývoj bude také rozhodnutí Senátu při schvalování novely volebního zákona.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…