Piráti jsou proti přenosu odpovědnosti za nelegální obsah na provozovatele webů

13.03.2018 22:08

Piráti na jednání Výboru pro evropské záležitosti poukázali na rizika spojená se sdělením Evropské komise s názvem Boj proti nezákonnému obsahu online. Cílem dokumentu je zvýšit odpovědnost online platforem jako je Facebook nebo Seznam za nezákonný obsah, který nahrají uživatelé.

Piráti jsou proti přenosu odpovědnosti za nelegální obsah na provozovatele webů
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Dokument Evropské komise je nezávazný a Vláda ČR iniciativu ve svém stanovisku vítá. Piráti ale v usnesení výboru apelují na to, aby orgány činné v trestním řízení vymáhaly stávající legislativu, namísto přenášení odpovědnosti na provozovatele. Největší problém Piráti spatřují v tom, aby o (ne)zákonnosti obsahu rozhodovaly tzv. „důvěryhodní oznamovatelé“.

„Příspěvky nabádající k terorismu nebo rasistické výroky by měla primárně vyhledávat a prošetřovat policie, nikoliv zaměstnanci provozovatelů online platforem,“ říká poslanec František Kopřiva, který je zpravodajem tohoto dokumentu. „Mimo to je zcela nepřípustné, aby úřady či nevládní organizace suplovaly soud a rozhodovaly o tom, zda například příspěvek na sociální síti porušuje zákon.“

Piráti varují, že pokud by se uvedená doporučení stala v budoucnu závaznými, znamenala by neadekvátní zátěž pro menší firmy provozující online platformy. Některá doporučení navíc nemusí být v současné době technicky proveditelná.

„Návrh například nebere v úvahu to, že opětovnému nahrávání nezákonného obsahu nelze v praxi 100% zamezit. Automatizované nástroje si stále ještě neporadí s jednoduchými modifikacemi takového obsahu,“ dodává Kopřiva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

20:01 Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.