Piráti na Hradecku chtějí, aby se občané zapojili do rozhodování

17.02.2016 12:30

Rok od posledních voleb se Pirátská strana na Hradecku může pochlubit prvními úspěchy v komunální politice.

Piráti na Hradecku chtějí, aby se občané zapojili do rozhodování
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

Trutnově získala v rámci koalice Žít v Trutnově (Piráti + Zelení + LES, www.zitvtrutnove.cz) mandát pro Martina Jiránka, který se místní politice aktivně věnuje již přes šet let.

Posledních pět let využívá město Trutnov služeb specializovaných PR agentur na propagaci města. Tyto služby, především při spolupráci s první agenturou, byly z velké části nejen nepotřebné, ale především značně předražené. „Firma dostávala za napsání jedné tiskové zprávy v rozsahu zhruba jedné třetiny stránky 4000 Kč. A takových zpráv napsala kolem 70 ročně. Takových zpráv napsala a vyfakturovala skoro 150 za více než půl milionu.“ vysvětluje Jiránek, jehož aktivity postupně vedou k tomu, že město mnohem více využívá své tiskové oddělení a méně již externí firmy. Kdyby se to zavedlo již před pěti lety, mohlo město ušetřit zhruba 2-3 miliony.

S dědictvím minulosti se Trutnov, město s půlmiliardovým rozpočtem, bude ještě nějakou dobu potýkat. Zastupitelé Žít v Trutnově, kteří pracují v opozici, se snaží napravit, co se dá. Pravidelně pořádají setkání s veřejností, zjišťují, co občany trápí. a informují o všem, co se na radnici chystá a co radnice veřejně moc řešit nechce.

Pirátům by se pracovalo lépe, kdyby jich v kraji bylo více. Příčiny toho, proč je tak malý zájem zapojit se do politiky, odhaduje předseda krajského sdružení Stanislav Štipl: „Obecnou příčinou je malý zájem veřejnosti jakkoli se aktivně zapojovat, a bohužel je u nás politika vnímána jako špinavá práce. Jsme strana vznikající zdola a taktéž nedisponujeme penězi od bohatých sponzorů. Všechno děláme na dobrovolnické bázi. Doufám, že se nám podaří apatii veřejnosti překonat, ale jde to pomaleji, než bych si přál.“

Toto je jeden z důvodů, proč se pro blížící se krajské volby v Královéhradeckém kraji rozhodli Piráti spojit své síly se zelenými. Nutnou podmínkou koalice bylo nalezení programové shody, což se po několika kolech vyjednávání podařilo. Dojednaná koalice ponese název Piráti a Strana zelených. Jejím hlavním cílem bude „kraj, kde může každý člověk prožít svůj život svobodně, naplno a ve zdravém a příjemném prostředí.“ Dopomoci k tomu má otevřenost, kvalitní vzdělávání a využití nových technologií. Koalice bude podporovat lokální ekonomiku, místní a dobrovolnické spolky i větší zapojení občanů do rozhodování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Smlouvy platí asi tak, jako sliby před volbami?

13:04 Mašek (ANO): Smlouvy platí asi tak, jako sliby před volbami?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k hrozícím protestům lékařů.