Piráti podporují návrh o referendu s nejmenšími riziky

27.05.2018 11:24

Sněmovna v pátek začala projednávat tři návrhy na vydání ústavního zákona o celostátním referendu, které předložili poslanci KSČM, SPD a ČSSD.

Piráti podporují návrh o referendu s nejmenšími riziky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mikuláš Ferjenčík

Piráti úspěšně iniciovali projednání v rámci jedné rozpravy. Nejblíže Pirátské představě referenda je návrh ČSSD. Ale ani ten nepovažují za ideální – kritizují především stanovenou hranici oprávněných voličů pro platnost referenda a počtu podpisů pro jeho vyhlášení. Jednání bude pokračovat na další schůzi Sněmovny příští týden.

„Návrh KSČM má ten problém, že pravomoc vyhlásit referendum by měl velmi široký okruh subjektů. To může vést k tomu, že by vláda mohla vypisovat referenda bez souhlasu Sněmovny. Je tu tedy riziko, že by zejména vláda bez důvěry mohla obcházet Sněmovnu a vládnout pomocí referenda. Za ještě radikálnější pak považuji návrh předložený SPD,” uvedl poslanec Mikuláš Ferjenčík.

„Návrh ČSSD nejlépe pracuje s riziky referenda, na druhou stranu ale komplikuje jeho uskutečnění i závaznost. Je bezpochyby, že musíme být opatrní a myslet na všechna úskalí, ale řada momentů je v podání ČSSD značně komplikovaná. Sběr podpisů, kterých musí být nejméně 850 tisíc, je tak extrémní, že mi nepřipadá realistické, že se podle toho nějaké referendum kdy uskuteční. Také nutnost 50 % všech oprávněných voličů je tak vysoko nastavená hranice, že nebude možné uspořádat referendum, které bude závazné. V jiných zemích, kde se konají referenda, tohoto kvóra není nikdy dosaženo. Takový zákon by byl naprosto nefunkční. Nicméně i přes jeho nedostatky preferuji tisk ČSSD, který se vyznačuje nejmenšími riziky,” dodal Ferjenčík.

Pokud návrh sociálních demokratů získá podporu i ostatních stran a projde do druhého čtení, podají Piráti kvůli uvedeným výhradám pozměňovací návrhy.

Mikuláš Ferjenčík

  • Piráti
  • Právě jsem se vrátil z Parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

16:11 Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k mladé generaci.