Piráti požádali soud o předběžné opatření. Trvají na tom, že předvolební duel na Nově je nezákonný

12.10.2017 16:38

Česká pirátská strana podala žalobu na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání jakožto regulující orgán. Piráti viní Radu z nečinnosti. V připojeném návrhu na předběžné opatření Piráti požadují, aby Nova poskytla prostor i jiným stranám než ANO a ČSSD. Nova dle Pirátů porušuje Zákon o televizním a rozhlasovém vysílání, který objektivitu a vyváženost médií vyžaduje.

Piráti požádali soud o předběžné opatření. Trvají na tom, že předvolební duel na Nově je nezákonný
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Předseda Rady Ivan Krejčí médiím sdělil, že Rada řeší pouze odvysílaný obsah. Přitom zákon jí umožňuje uložit předběžné opatření a řešit obsah, co teprve bude vysílán. V tomto případě je namístě nařídit předběžné opatření z moci úřední dle ust. § 61 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů.

„Novu i Radu jsme požádali nejprve napřímo. Až poté jsme věc zveřejnili. Nova však dál porušuje své zákonné povinnosti a regulující orgán nekoná,“ vysvětluje motivaci Pirátů předseda strany Ivan Bartoš. „Model duelu je sice na Západě běžný, ale funguje v systému dvou dominantních stran. Tvrdit, že ČSSD je dominantní, by dnes bylo hodně odvážné,“ opakuje Bartoš své stanovisko k vyjádření Novy.

Televize musí podle zákona být objektivní
§31 odst. 3 Zákona o televizním a rozhlasovém vysílání říká, že Provozovatel vysílání je povinen zajistit, aby ve zpravodajských a politicko-publicistických pořadech bylo dbáno zásad objektivity a vyváženosti a zejména nebyla v celku vysílaného programu jednostranně zvýhodňována žádná politická strana nebo hnutí, popřípadě jejich názory nebo názory jednotlivých skupin veřejnosti, a to s přihlédnutím k jejich reálnému postavení v politickém a společenském životě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.