Piráti požadují po ministryni Dostálové data o stavebním řízení, aby zrychlilo povolování staveb

20.07.2020 19:58

V pátek 17. července proběhla na Ministerstvu pro místní rozvoj schůzka ministryně Dostálové s poslanci Ivanem Bartošem a Jakubem Michálkem (Piráti), kde řešili nový stavební zákon a narazili na chybějící sdílení dat ve stavebním řízení.

Piráti požadují po ministryni Dostálové data o stavebním řízení, aby zrychlilo povolování staveb
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Piráti navrhli Ministerstvu pro místní rozvoj vydat směrnici, která by upravila shromažďování a sdílení dat o stavebním řízení tak, aby příslušnými datovými sadami disponoval Magistrát hlavního města Prahy i Ministerstvo pro místní rozvoj. Na základě toho by bylo možné zjistit příčiny zdržení a řešit je kontrolami či změnou legislativy.

V podmínkách hlavního města Prahy nyní Piráti navrhují upravit Statut hl. m. Prahy tak, aby obsahoval například podmínky pro poskytování dat o územním a stavebním řízení úřady městských částí. To se týká předávání anonymizovaných dat z informačních systémů městských částí do Datové platformy hlavního města Prahy - Golemia.ta získaná hlavním městem pro své potřeby,” vysvětluje Jakub Michálek.

Součástí předávaných dat mají být údaje o zahájení stavebního a územního řízení, například typ řízení, místo řízení, stanoviska, lhůty nebo údaje o kolaudačních souhlasech a zkušebním provozu. Mimo jiné mají sdílená data obsahovat také informace o podlažních plochách nebo počtu bytů. Tyto parametry pro měření dat ve stavebním řízení mají být v rámci úřadů předávány ve strojově čitelném formátu a hlavní město Praha by mělo zajistit jejich pravidelné zpracování a vizualizaci.

“Aktuálně nedisponujeme spolehlivými a dostatečně detailními statistickými údaji o stavebních řízeních. Bez těch se neobejdeme, pokud chceme zefektivnit proces stavebního řízení jako takový. Navrhovaná změna Statutu zajistí, že město bude moci zahájit sběr těchto dat a udělat první krok k tomuto cíli,” dodává Tomáš Murňák (Piráti), zastupitel hlavního města Prahy.

Cílem tohoto kroku je podpora rozhodování samosprávy na základě dat, získání přehledu o plánovaných a běžících projektech zahrnujících prostory k bydlení a umožnění kontroly kvality služby poskytované stavebními úřady stavebníkům. Získaná data budou využita k identifikování slabých míst celého procesu stavebního řízení a k navržení opatření, která neomezí práva osob dotčených stavbou, ale přitom zkrátí dobu od zahájení projektu do okamžiku kolaudace stavby a uvedení nových bytů na trh s bydlením.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

10:14 Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k antikampani koalice SPOLU.