Piráti v Brně vyhodnotili první výsledky participativního rozpočtu a představili další návrhy na zavedení přímé demokracie

19.07.2017 17:01

Jak chtějí Brňané naložit s penězi v rámci participativního rozpočtu města, jak konkrétně by vypadal návrh na přímou volbu brněnského primátora a jak by fungoval pirátský elektronický petiční systém? Na tyto otázky dnes v Brně na tiskové konferenci odpověděli čelní představitelé České pirátské strany: celostátní lídr Pirátů Ivan Bartoš, lídr jihomoravské kandidátky strany Radek Holomčik a radní města Brna Tomáš Koláčný.

Piráti v Brně vyhodnotili první výsledky participativního rozpočtu a představili další návrhy na zavedení přímé demokracie
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

„Zavádění prvků přímé demokracie patří dlouhodobě k jádru programu Pirátů a logicky je i jedním ze stěžejních myšlenek volební kampaně 2017. I samotné fungování Pirátské strany se těmito principy řídí a oproti stranám, které je využívají jako populistickou vějičku na voliče, je máme vyzkoušené,“ uvedl na tiskové konferenci lídr strany Ivan Bartoš.

Brno je prvním statutárním městem v ČR, které se rozhodlo dát občanům na celoměstské úrovni příležitost, aby rozhodli, kam investovat městské peníze. Město má zároveň první plně elektronický proces podání návrhu, vyjádření podpory i hlasování. „Obdrželi jsme celkem 303 návrhů Brňanů na investice do různých projektů. Veřejnou podporu, nutnou pro postup do finále získalo 156 z nich. Největší podporu s 2 785 „líbí se mi“ získal projekt dětského hřiště a kavárny v areálu Bzzzukot v Židenicích. Participativní rozpočtování v Brně je ukázkovým příkladem toho, že lidé mají zájem aktivně se zapojovat do místní správy a rozhodovat o projektech, které se jich přímo dotýkají,“ uvedl pirátský radní Tomáš Koláčný.

Přímá volba starostů a primátorů je jedním ze stěžejních bodů programu Pirátů do sněmovních voleb. Lídr strany Ivan Bartoš proto na tiskové konferenci představil podobu mechanismu přímé volby primátora, a to na příkladu města Brna. „Od přímé volby si Piráti obecně slibují osobní odpovědnost osoby primátora, vyšší stabilitu systému a posílení kontrolní role zastupitelstva. Na základě jednokolové volby bude s primátorem volen i náměstek a oba budou odvolatelní občany v referendu. Tento jednoduchý systém se osvědčil již v řadě měst například v sousedním Polsku či na Slovensku,“ přiblížil Bartoš.

Protože Piráti jsou stranou, která klade důraz na technologii, počítá pirátský program i například s vytvořením webové stránky, která bude po vzoru Velké Británie shromažďovat jednotlivé zákonodárné iniciativy občanů ve formě petic. „Pokud legislativní návrh získá alespoň 20 tisíc podpisů, bude se návrhem muset zabývat poslanecká sněmovna. V případě, že tak neučiní, bude návrh postoupen referendu,“ přiblížil plánovaný systém lídr jihomoravské kandidátky Radek Holomčík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

15:14 Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL