Piráti vyhladoví nepoctivé směnárny

03.08.2018 14:31

Piráti nechtějí čekat na to, až Parlament konečně schválí novelu zákona o směnárenské činnosti. Proti směnárnám, které klamou turisty a dělají Praze špatné jméno, se rozhodli bojovat v ulicích. Pirátský kandidát na primátora Zdeněk Hřib bude přímo na místě varovat zákazníky před špatnými kurzy.

Piráti vyhladoví nepoctivé směnárny
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Piráti dlouhodobě požadují změnu zákona, která by znemožnila či alespoň tvrdě trestala klamavé praktiky směnáren. Nepoctivé směnárny, kterých je po Praze několik převážně v turisticky atraktivních lokalitách, dělají městu špatné jméno před zahraničními návštěvníky. Návrh novely zákona předložil současný poslanec Jakub Michálek už minulý rok v pražském zastupitelstvu, nyní je ve Sněmovně novela zákona z pera České národní banky.

Poslanci z ANO, ODS, ČSSD, TOP 09 a STAN si ale odhlasovali předčasné prázdniny a novela se tak stihne projednat až po skončení hlavní turistické sezóny. Pražský kandidát na primátora Zdeněk Hřib se proto rozhodl, že se do boje proti nepoctivým směnárnám vydají Piráti sami. „Jde mi o to, aby Praha měla v zahraničí dobrou pověst - ta totiž přiláká turisty i investory. Nerad bych, aby se mezi zahraničními návštěvníky našeho hlavního města tradovalo, že se je v Česku všude pokusí okrást,” vysvětluje Zdeněk Hřib, který se nedávno nechal Jankem Rubešem provést po centru Prahy, aby měl přehled o největších pastech na turisty. „Inspiroval jsem se novinářem Jankem Rubešem, který stál několik hodin před nepoctivými směnárnami a upozorňoval turisty na špatné kurzy. On je jen jeden. Protože nás je víc, před směnárnami vydržíme tak dlouho, dokud kurzy nezlepší nebo nezavřou,“ dodává Hřib.

Piráti budou před směnárnami s velmi nevýhodnými kurzy stát se stánkem, na kterém lidé budou moci podepsat petici na podporu přijetí změny zákona. Turisty, kteří budou mít do směnáren namířeno, pošlou do nejbližších férových směnáren.

První petiční stánek máme na adrese 28. října 4.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).