Piráti vyzvali ministryni školství: Zveřejněte data k výsledkům z maturitních testů

07.03.2016 19:05

Zastupitelé hl. m. Prahy za Piráty Adam Zábranský a Ondřej Profant v otevřeném dopise vyzvali ministryni školství Kateřinu Valachovou, ať se zasadí o rozsáhlejší zveřejňování dat ze státních maturit.

Piráti vyzvali ministryni školství: Zveřejněte data k výsledkům z maturitních testů
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

V současnosti jsou na portále vysledky.cermat.cz zveřejňována pouze data o úspěšnosti žáků na úrovni celých testů, data podle jednotlivých úloh ale už chybí. „Přitom v minulosti se například v testech z matematiky objevily úlohy, které byly kontroverzní, a jistě by bylo zajímavé vidět, kolik žáků zvolilo jednotlivé odpovědi. Tyto informace jsou poptávány z řad odborné veřejnosti jako je třeba spolek EDUin, ale i jednotlivými žáky, kteří chtějí vědět, jak odpovídali ve srovnání s ostatními,“ shrnuje přínosnost zveřejňování anonymizovaných zdrojových dat z výsledků maturitních testů zastupitel Adam Zábranský.
 
Krása zveřejňování takovýchto dat z inciativy úřadu spočívá v tom, že by tím ušetřil spoustu času všem. „Data, o kterých navrhujeme, aby se zveřejňovala, má již dnes Ministerstvo školství k dispozici v informačních systémech. Jejich zveřejňování by tak nebylo nijak časově či technicky náročné. Naopak by tím ministerstvu odpadla práce s vyřizováním žádostí o informace,“ upozorňuje zastupitel Ondřej Profant, koordinátor celopražských otevřených dat.

Piráti zároveň navrhli, aby Ministerstvo školství (případně CERMAT) data zveřejňovalo ve formátu otevřených dat, aby bylo možné je dále využívat. Zveřejňování informací formou otevřených dat je jedním ze závazků České republiky vyplývající z členství ČR v Partnerství otevřeného vládnutí a zároveň efektivním způsobem, jak zajistit možnost veřejné kontroly vládnutí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…