Píšeme dopisy! TOP 09 podpořila lidská práva a svobody

11.12.2017 16:14

Jiří Pospíšil, Karel Schwarzenberg nebo Markéta Pekarová Adamová se připojili k celosvětové akci Maratonu psaní dopisů. V Den lidských práv ji každoročně pořádá Amnesty International. Dopisy psané i politiky TOP 09 odejdou jako apel do zemí, které nespravedlivě vězní a perzekuují občany. Obrana lidské svobody patří mezi základní hodnoty, které TOP 09 prosazuje.

Píšeme dopisy! TOP 09 podpořila lidská práva a svobody
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

„Politika přináší kompromisy, ale jsou oblasti, ve kterých TOP 09 nikdy nesleví ze svého přesvědčení. Tím je právě obrana lidských práv, svobody a demokracie. Proto jsme se rádi připojili k největší světové kampani, která se aktivně snaží naplňovat hodnoty, které prosazujeme v naší politice,“ řekl na akci v pražském DOXu předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

„Představte si, že člena vaší rodiny uvězní a mučí jen proto, že kritizoval vládu za korupci a zneužívání veřejných peněz, že projevil svobodně svůj názor. Nechceme, aby za to byli lidé kdekoliv na světě vězněni, a upozorňujeme tím také na to, že to je pouhých 28 let, kdy bylo něco podobného normou i u nás. TOP 09 nechce návrat těchto časů, i když dnes komunisté dostávají znovu silné slovo díky populistickým stranám,“ uvedla první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Bohužel se u nás zvedají hlasy, abychom zanechali obhajoby lidských práv a demokracie ve světě. Že to přináší obtíže do hospodářských záležitostí, že to nemá smysl. Velmi dobře si pamatuji, když jsme před čtyřiceti lety přesvědčovali politiky v Evropě, aby nezapomněli na národy za Železnou oponou. Tenkrát se to dařilo. Dnes jsou různé země v Asii a v Africe, kde žijí velké skupiny lidí v bezpráví a útlaku. Proto je nutné to připomínat a na obraně lidských práv po celém světě zapracovat. Byl to hrdý úkol české zahraniční politiky a doufám, že do budoucna zase bude,“ prohlásil Karel Schwarzenberg, bývalý předseda Mezinárodního helsinského výboru pro lidská práva a čestný předseda TOP 09.

TOP 09 opakovaně upozorňuje na to, jak plíživě ztrácíme svobodu, kterou jsme si v roce 1989 vybojovali. Před rokem vydala Seznam nesvobody, ve kterém jmenuje konkrétní zákony a nařízení omezující lidskou svobodu a svobodu vyjadřování. K Maratonu psaní dopisů se letos připojili z TOP 09 také poslankyně Helena Langšádlová nebo poslanec Dominik Feri.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

14:07 Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

Europoslanci dnes schválili vylepšená opatření pro dovoz, vývoz a tranzit střelných zbraní, jejich k…