Poche (ČSSD): Ukrajinci dali najevo, že sázejí na demokratické a proevropské směřování

29.10.2014 5:31

Poslanec Evropského parlamentu Miroslav Poche (ČSSD, S&D) strávil jako mezinárodní pozorovatel předčasných parlamentních voleb uplynulých pět dní na Ukrajině. Samotné nedělní hlasování podle něj jasně ukázalo směr, kterým se chtějí Ukrajinci v následujících letech vydat.

Poche (ČSSD): Ukrajinci dali najevo, že sázejí na demokratické a proevropské směřování
Foto: red
Popisek: Miroslav Poche

Poslanec Evropského parlamentu Miroslav Poche se v průběhu pozorovatelské mise setkal se prezidentem Ukrajiny Petrem Porošenkem, současným a pravděpodobně i budoucím premiérem Ukrajiny Arsenijem Jaceňukem, předsedou parlamentu Olegem Turčynovem a s dalšími představiteli současného vedení této východoevropské země. Především ale dohlížel na regulérnost hlasování ve volebních místnostech v hlavním městě Kyjevě a ve městě Čerkasy.

„Jako pozorovatel mohu konstatovat, že volby probíhaly podle platných vnitrostátních předpisů a podle uznávaných mezinárodních standardů. V předvečer voleb ale dostali v hlavním vysílacím čase dva favorité voleb, tedy Porošenko a Jaceňuk, hodinové prostory k projevům. To je poměrně nestandardní a jako výtka se to objevilo i v předběžné zprávě OBSE/ODIHR,“ říká Poche.

Výsledky samotného hlasování komentuje Poche optimisticky. „Ukrajinci dali v neděli jasně najevo, že sázejí na demokratické a proevropské směřování, což ostatně dlouhodobě tvrdí i nejvyšší představitelé země a ukázaly to i minulé prezidentské volby,“ uvedl před odletem z Kyjeva europoslanec Miroslav Poche. „Předběžné výsledky voleb ukazují, že zcela propadla nejen obávaná ultrapravicová část politického spektra, kterou protivníci současného ukrajinského vedení používají jako hlavní argument pro odmítnutí současných vnitropolitických změn na Ukrajině, ale rovněž i krajní levice reprezentovaná komunistickou stranou. Ta nebude poprvé po šestadevadesáti letech v ukrajinském parlamentu zastoupena.“

Ukrajinci se podle Pocheho rozhodli dát šanci proevropské a demokratické politice, která pro ně po selhání oranžové revoluce a letech politické nestability znamená šanci uniknout ze současného stavu země. „Nyní je řada na Evropské unii. Představitelé vítězných stran jasně deklarovali, že jsou připraveni provést nutné ekonomické a právní reformy, k úspěchu však nutně potřebují všestrannou podporu ze strany evropských a dalších západních zemí a rovněž ze strany mezinárodních organizací. Znamená to poskytnout Kyjevu dostatek poradců, finanční pomoci i investic, které pomohou nastartovat ukrajinskou ekonomiku.“

Prvním testem vztahů mezi EU a Ukrajinou bude nadcházející zima. „Evropská unie nesmí dopustit, aby Rusko v čele s Vladimirem Putinem zneužívalo energetickou politiku jako metodu hospodářského a politického nátlaku na Kyjev. Nutné je zejména zabezpečit zpětné dodávky plynu na Ukrajinu. Ve středu ostatně proběhnou v Bruselu trilaterální jednání k problematice dodávek plynu, kde bude jednat eurokomisař Oettinger se zástupci Ukrajiny a Ruska. Doufejme, že se výsledek voleb do jednání pozitivně promítne.“

Volby mají přímou souvislost s vývojem v Doněcké a Luhanské oblasti, tedy oblastech, kde nadále pokračují boje mezi vládními jednotkami a separatisty. „Ukrajinci se vyslovili na podporu mírového plánu prezidenta Porošenka. Bohužel ale příměří, které je jeho nedílnou součástí, není na východě Ukrajiny dodržováno a neustále slyšíme o jeho porušování jednou nebo druhou stranou. Jedině stabilní a trvalé mírové uspořádání v zemi může ale do země přivést přímé zahraniční investice ze západoevropských zemí a dalších ekonomicky silných oblastí světa,“ vysvětluje Poche.

Poche varuje před další eskalací konfliktu. „Jsou to zejména avizované volby v Doněcké lidové republice a v Luhanské lidové republice, které by v případě, že proběhnou s podporou Ruska, mohly celou situaci zhoršit,“ říká.

Europoslanec Miroslav Poche rovněž oznámil, že ve spolupráci s litevským poslancem Evropského parlamentu z frakce ALDE Petrasem Auštrevičiusem připravuje projekt pomoci pro děti, které byly spolu s rodinami donuceny uprchnout před ozbrojenými střety z oblastí východní a jihovýchodní Ukrajiny. „V současné chvíli dáváme dohromady projekt, který by v případě úspěchu umožnil dětem z uprchlických rodin přečkat náročnou zimu v prostředí českých a litevských rodin. Věřím, že se nám to podaří dotáhnout do konce,“ uvedl Poche.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: ČSSD

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.