Polčák (STAN): Náhrady pro obce a kraje nedosáhnou ani slíbených 80 procent

11.12.2020 10:57

Sdružení místních samospráv ČR děkuje všem senátorům za podporu náhrady ztrát obcím, městům a krajům, způsobených tzv. daňovým balíčkem. SMS ČR však upozorňuje, že vlivem schválení růstu daňové slevy na poplatníka v r. 2022 o další 3 tis. Kč, nedosáhne tato kompenzace na slibovaných 80 % předpokládané ztráty.

Polčák (STAN): Náhrady pro obce a kraje nedosáhnou ani slíbených 80 procent
Foto: JoK
Popisek: Stanislav Polčák

„Ukazuje se, že daňový balíček je obrovský hazard s naší budoucností a ani pro samosprávy nepřinese nic dobrého. Senát se nepochybně zachoval zodpovědněji než poslanecká daňová koalice ODS, ANO, KSČM a SPD. Nicméně náhrady pro obce a kraje nedosáhnout ani slíbených 80%. Bohužel totiž prošel návrh Hospodářského výboru Senátu, který samosprávám přiznává 70% kompenzaci, na místo jednoznačně lepšího návrhu Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí, navrhující obcím a krajům nahradit výpadek na hranici 80%,“ uvádí předseda SMS ČR Stanislav Polčák.

Anketa

Pojedete na Vánoce k příbuzným?

41%
54%
hlasovalo: 13631 lidí

Ten upozornil, že již v příštím roce bude výpadek daňového balíčku na veřejné rozpočty dosahovat -98 mld. Kč, nicméně už v r. 2022 přesáhne -100 mld. Kč dopadů (konkrétně -104 mld. Kč), protože v tomto roce se má dále zvýšit sleva na daňového poplatníka (z 27.840 Kč v r. 2021 na 30.840 Kč v r. 2022). „Stále jsem spolu s řadou starostů napříč politickým spektrem přesvědčen, že by pro stabilitu našich veřejných rozpočtů bylo lepší, aby daňový balíček prezident vetoval a k takto děsivým dopadům by vůbec nedošlo,“ podotýká předseda SMS ČR Stanislav Polčák. K tomu je nutné připočíst další letos přijaté legislativní změny, které budou přinášet nemalé propady v příjmech samospráv (podzimní kompenzační bonus, zpětné uplatnění daňové ztráty aj.).

Sdružení místních samospráv ČR je nevládní apolitická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Ze širokého spektra aktivit ve prospěch samospráv lze zmínit především prosazování spravedlivého dělení daňových výnosů mezi obce a města v ČR (rozpočtové určení daní). Agenda SMS ČR dnes zahrnuje připomínkování nejrůznějších legislativních návrhů, prezentaci a prosazování potřeb menších obcí a měst, hájení zájmů venkova a jeho obyvatel a spolupráci v boji proti korupci ve veřejné správě. SMS ČR je silným partnerem vlády, parlamentu i krajů v ČR. Sdružuje přes 2000 obcí a měst v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.