Polčák (STAN): Senátor Valenta hlasoval vždy ve prospěch samospráv a jejich občanů

29.09.2020 16:41

Krajské a senátní volby jsou pro obecní samosprávy letos prioritou

Polčák (STAN): Senátor Valenta hlasoval vždy ve prospěch samospráv a jejich občanů
Foto: JoK
Popisek: Stanislav Polčák

Vážené starostky,
Vážení starostové,
Milí přátelé,

v roli předsedy celostátního obecního svazu - Sdružení místních samospráv ČR, které sdružuje již přes 2000 obcí a měst, je mým úkolem hájit zájmy všech obcí a měst v naší zemi. Regionálnímu rozvoji se věnuji již 20 let. Pokud srovnáte situaci obcí před r. 2008 a nyní, vidíte ohromující rozdíly. Ušli jsme mimořádný kus cesty a naše samosprávy jsou skutečně mnohem více svobodné, než jak tomu bývalo kdysi. Všem, kdo se na tomto úspěchu posledních 12 let podílejí, patří ohromný dík.

Ale stále musíme velmi bedlivě sledovat tvorbu nové legislativy, stále se objevují velmi nebezpečné návrhy, také míra zbytečné byrokracie dusí rozvoj mnoha oblastí v naší zemi. I proto musí obce neustále usilovat o dobré partnerství s dalšími institucemi veřejné správy.

Pro obecní a městské samosprávy je důležitá nejen vazba ke svému kraji, ale také k Parlamentu ČR. V letošním roce, v němž volíme ve zcela odlišných podmínkách, než jsme si kdy dokázali představit, vybíráme též třetinu senátorů. Jakkoli je pro obce důležité udržovat co nejtěsnější vztahy s oběma komorami našeho zákonodárného sboru, chtěl bych vyzdvihnout aktivity právě Senátu Parlamentu ČR. Pro samosprávy v naší zemi je Senát nepostradatelnou institucí. Velmi si proto vážím toho, že kdykoli jsme obrátili na senátory, našli jsme otevřené dveře a snahu vyslyšet a podpořit legitimní požadavky samospráv. Senátoři podali několik klíčových návrhů Ústavnímu soudu na zrušení řady zákonných ustanovení, které porušovaly právo obcí a měst na jejich samosprávu (např. zrušení přímého zveřejňování oznámení podle nešťastného zákona o střetu zájmů, dále proti oprávnění vlády rozhodovat o zvyšování odměn v samosprávě) a byli v nich dokonce úspěšní. Senát se rovněž postavil rozhodně proti bezprecedentní snaze vlády vzít obcím, městům a krajům jejich prostředky ze sdílených daní. Bez podpory Senátu bychom v této věci - dopady kompenzačního bonusu na samosprávy - nebyli úspěšní a náhradu, kterou stát obcím zaslal na konci srpna, bychom určitě neobdrželi.

O to víc si vážím, že senátor za uherskohradišťský volební obvod p. Ivo Valenta i proti názoru svých kolegů ze senátorského klubu ODS, nejenže nehájil tento - mírně řečeno - nešťastný návrh ministryně financí Aleny Schillerové vzít na vyplácení kompenzačního bonusu prostředky obcím, městům a krajům, ale naopak podpořil vrácení zákona Poslanecké sněmovně 1). Rád bych vyzdvihl, že p. senátor hlasoval vždy za celé své funkční období ve prospěch našich samospráv a jejich občanů, inicioval hned několik návrhů u Ústavního soudu ve prospěch samospráv a také finančně podporuje bez okázalých snah o medializaci SMS ČR. Naše obce, města a kraje a jejich občané potřebují, aby v Senátu zasedali lidé, které není nutné přesvědčovat o významu samosprávy, a to dokonce i když si jeho kolegové z klubu ODS přáli opak.

Šťastnou volbu všem! Je to letos mimořádně důležité.

S pozdravem a přáním hlavně pevného zdraví Váš

Stanislav Polčák, v. r.

Poznámka:
1) jednání pléna Senátu PČR 22. schůze dne 13. 5. 2020, hlasování ZDE

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Musíme se připravit a adaptovat

18:09 Hejtman Grolich: Musíme se připravit a adaptovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke globální krizi.