Polčák (TOP 09): Rada Evropy odsoudila agresi. Pozastavila hlasovací práva Rusku

10.04.2014 15:28

Rada Evropy po včerejším odsouzení Ruska za anexi Krymu dnes dočasně pozastavila Ruské federaci hlasovací práva v Radě Evropy.

Polčák (TOP 09): Rada Evropy odsoudila agresi. Pozastavila hlasovací práva Rusku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Polčák

K zásadnímu rozhodnutí evropského parlamentního shromáždění přiměl návrh více než 50 poslanců napříč zeměmi a politickým spektrem, kteří za ČR taktéž navrhli zástupci za TOP 09 a Starosty Stanislav Polčák a Gabriela Pecková.

Rusko má podle rozhodnutí parlamentu RE pozastavena hlasovací práva v zásadních orgánech Rady Evropy do konce roku. Může však v orgánech diskutovat.

"Poslali jsme jasný vzkaz ruskému agresorovi, že hrubé porušování mezinárodního práva nezůstane bez odpovědi. Rada Evropy zvolila dokonce tvrdší postup než Evropská unie, což vyvolává oprávněné otázky, zda je Unie dostatečně schopna hájit mír a mezinárodní právo v Evropě,“ uvedl bezprostředně po hlasování poslanec Polčák.

Bohužel česká delegace v této věci nebyla jednotná. Návrh tvrdších sankcí nepodpořili poslanci za ČSSD. „Především postoj kolegyně Váhalové jakožto vedoucí české delegace je pro mne zklamáním. Byla jednou z mála vystupujících, kdo se přímo zastal zachování ruských práv v Radě Evropy. Je šokující o to víc, že kandiduje v nadcházejících evropských volbách,“ podotkl Polčák s tím, že občané ČR by měli do Evropského parlamentu vyslat zástupce, kteří budou hájit lidská práva a mezinárodní právo. Polčák ale zároveň ocenil, že na rozdíl od poslanců za ČSSD senátoři za tutéž stranu tvrdší sankce proti Rusko podpořili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: TOP 09

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině