Poslankyně TOP 09: Chceme zachovat alternativy předškolní péče

17.09.2014 12:29

Poslankyně Helena Langšádlová i Jitka Chalánková se rozhodly podpořit senátní verzi zákona o dětských skupinách. Oproti původnímu návrhu totiž ten senátní zachovává možnost alternativních forem předškolního vzdělávání, například lesních školek.

Poslankyně TOP 09: Chceme zachovat alternativy předškolní péče
Foto: top09.cz
Popisek: Poslankyně za TOP 09 Helena Langšádlová

„Původní návrh ministerstva práce a sociálních věcí ohrožoval existenci některých druhů zařízení, jako jsou lesní školky, rodinná nebo mateřská centra tím, že pro ně zaváděl povinnost registrace a splnění určitých pravidel. V senátní verzi už tato povinnost není,“ vysvětluje poslankyně Jitka Chalánková důvody, proč spolu s Helenou Langšádlovou podpoří právě verzi horní komory.

Zástupci TOP 09 dlouhodobě usilovali o přijetí zákona o dětských skupinách a aktivně se na jeho vzniku podíleli. Nyní se pokusí zabránit tomu, aby jedna chyba ohrozila vznik mnoha zařízení, která už v tuto chvíli poskytují péči mnoha předškolním dětem.

Po přijetí senátní verze se největší nedostatky zákona podaří napravit. Být dětskou skupinou bude otázka volby, nikoli povinnosti, registrace totiž bude dobrovolná.

„Pro řadu stávajících, z naprosté většiny neziskových organizací, by byly požadavky v původním návrhu likvidační. Přitom dosud fungují dobře ke spokojenosti rodičů i obcí, kterým tak pomáhají s nedostatkem míst ve školkách. Proto považujeme navržené úpravy za nutné,“ uzavřela místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Přijetím eura bychom přišli o ekonomickou suverenitu

6:16 Fiala (SPD): Přijetím eura bychom přišli o ekonomickou suverenitu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k euru.