Pospíšil (ODS): Temelín pomůže i rozvoji technického školství

22.10.2013 14:12

Jsem pro dostavbu Temelína, už z toho důvodu, že Česká republika nemá moc jiných možností, jak zajistit v budoucnu svoji energetickou soběstačnost.

Pospíšil (ODS): Temelín pomůže i rozvoji technického školství
Foto: senat.cz
Popisek: Jiří Pospíšil

Pro masivní rozšíření vodních elektráren u nás nejsou vhodné přírodní podmínky, budoucnost tepelných elektráren je nejistá kvůli sporům o prolomení těžebních limitů na hnědé uhlí v severních Čechách, výstavba plynových elektráren není moc vhodná kvůli závislosti na nepříliš spolehlivém dodavateli této suroviny a výroba elektřiny z tzv. obnovitelných zdrojů bude mít vždy jen doplňující charakter. Proto musíme dát jádru zelenou.

Rozšíření temelínské elektrárny přinese i mnohé další výhody. Především to může být výrazným impulsem k rozvoji našeho technického školství jak na střední tak na vysokoškolské úrovni. Další dva reaktory temelínské elektrárny budou potřebovat stovky nových zaměstnanců, inženýrů, operátorů a dalších. A tito lidé musí mít patřičné odborné vzdělání.  

Naše země má rovněž dlouhodobou tradici jaderného průmyslu. Vždyť naše firmy se podílely na výstavbě desítek jaderných elektráren na celém světě. A pokud se začne dostavovat Temelín, získají také přístup k nejmodernější technologii v tomto oboru.

A nesmíme zapomínat na jednu velmi důležitou věc. Jaderná energetika je spolehlivý, ekologicky výhodný a šetrný způsob výroby elektrické energie k životnímu prostředí, protože neprodukuje žádné škodlivé emise. 

Elektrická energie bude v budoucnu daleko důležitějším vývozním artiklem, zejména když některé okolní země podnikají velmi hazardní opatření ve své energetické politice. V budoucnu, jak poroste podíl velmi nestabilních zdrojů elektrické energie, bude ten, kdo bude moci energii spolehlivě dodávat, ve velké výhodě. A je to jeden z mála pro nás dostupných přírodních zdrojů, naše země mnoho jiných přírodních zdrojů ve skutečnosti nemá. 

Ostatně už dnes stojí za to, občas se podívat na webové stránky ČEPS na přeshraniční toky elektrické energie.

Dokonce bych pro občasné demonstranty na rakouské hranici na té hranici zbudoval informační panel, hodně veliký, aby při svém demonstrování mohli online sledovat, kolik energie jim právě přitéká, aby měli, až se vrátí z demonstrace, čím svítit.

Jiří Pospíšil,
bývalý senátor,
České Budějovice 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Pospíšil

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

10:21 Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

Směrnice o minimální mzdě, posilování kolektivního vyjednávání a posilování práv zaměstnanců – to js…