Pospíšil (TOP 09): Podnikatelské aktivity ruských diplomatů jsou porušením zvyků i mezinárodního práva

06.04.2019 16:36

Jiří Pospíšil vyzval prezidenta Zemana i premiéra Babiše k zásahu proti aktivitám ruských tajných služeb

Pospíšil (TOP 09): Podnikatelské aktivity ruských diplomatů jsou porušením zvyků i mezinárodního práva
Foto: TOP 09
Popisek: Jiří Pospíšil

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil vyzval prostřednictvím otevřeného dopisu prezidenta republiky Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše, aby se soustředili na omezení aktivit ruských tajných služeb na území České republiky. Dopis je reakcí na stále eskalující informace o nevýhodných pronájmech nemovitostí pro členy ruského diplomatického sboru a údajného pronajímání bytů v majetku České republiky. Podnikatelské aktivity ruských diplomatů jsou podle Pospíšila porušením zvyků i mezinárodního práva.

„Již řadu let na bezpečnostní rizika spojená s aktivitami velvyslanectví Ruské federace upozorňuje Bezpečnostní informační služba. Podstatná je v tomto ohledu zvláště snaha Ruské federace ovlivňovat politickou situaci v Evropské unii, a zvláště pak v zemích tzv. „blízkého pohraničí“, kam se v očích Ruska stále – spolu s ostatními bývalými satelity Sovětského svazu – bohužel i v dnešní době řadí naše vlast. Opomíjení opakovaných varování ze strany bezpečnostních služeb naší republiky by znamenalo pouze podrývání důvěry občanů naší země v bezpečnostní složky České republiky a ve výsledku i pro celé demokratické zřízení naší společnosti,“ píše v dopisu Miloši Zemanovi a Andreji Babišovi předseda TOP 09.

Prezident i premiér by se dle Pospíšila měli svou vahou vložit do celého případu a vyjednat snížení počtu členů diplomatického sboru Ruské federace. Výzva předsedy TOP 09 se pak orientuje i na prohloubení spolupráce se spojenci v rámci EU a NATO právě v otázce agresivních zpravodajských aktivit Ruska.

„Věřím, že v takto vnitropoliticky a mezinárodně politicky závažné situaci dokážeme odložit svá rozdílná politická přesvědčení o věcech každodenního významu a dokážeme společně postupovat a jednat ve prospěch ochrany naší země a občanů České republiky,“ uzavírá dopis Jiří Pospíšil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…