Praha 1 žádá od Piráta 2,5 milionu Kč za informace, které jinde dostal zadarmo

04.02.2016 15:37

Místopředseda pražských Pirátů Pavel Hájek dne 9. ledna 2016 požádal městskou část Praha 1 o vyexportování seznamu všech faktur za roky 2010 – 2015 do strojově čitelného souboru, například excelovské tabulky. Dle informací získaných přímo od zaměstnance jiného obecního úřadu se jedná o úkon, který by běžně neměl zabrat více jak několik desítek minut času. Úřad městské části Praha 1 si za tyto informace řekl o 2 493 350 Kč.

Praha 1 žádá od Piráta 2,5 milionu Kč za informace, které jinde dostal zadarmo
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

Pavel Hájek k postupu Prahy 1 říká: "Při snaze získat pro svou investigativní činnost z úřadů důležité informace se potkávám poměrně často se situací, že instituce moji žádost zpoplatní. Obvykle úřady vyčíslují své náklady na stovky či tisíce korun. Částka bezmála 2,5 mil. Kč, kterou po mně požaduje Praha 1 za jednu excelovskou tabulku, je však naprosto nevídaná. Pro srovnání, obdobnou informaci mi vydala Praha 5 i Praha 3 zcela zdarma a Praha 12 s Prahou 13 si obě účtovaly 2 hodiny práce a 380 Kč, respektive 400 Kč. Perličkou výzvy z Prahy 1 je i fakt, že úřad mi nabízí možnost zaplatit tak vysokou částku v hotovosti (což je protizákonné) a navíc se ve svém výpočtu celkové částky podle vlastní metodiky spletl téměř o 500 tisíc. Kč. Možná je na Praze 1 běžné nosit miliony v hotovosti na úřad."

Pavel Hájek proti tomuto rozhodnutí podá 8. 2. 2016 stížnost pro nesouhlas s výší částky.

Odkazy:
výzva k úhradě z Prahy 12 ZDE
výzva k úhradě z Prahy 13 ZDE
výzva k úhradě z Prahy 1:

 

Poznámka k chybě úřadu:
Úřad částku 500 tis. Kč za rok faktur násobí 5x, ale Pavel požaduje faktury za 6 let

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zimola (Z 2020): Aktuální starosti starosty? Obchvat města

6:03 Zimola (Z 2020): Aktuální starosti starosty? Obchvat města

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k obchvatu