Praha se chystá utratit za účetní systém další půlmiliardu, Piráti nesouhlasí

17.01.2017 13:36

Rada Prahy bude v úterý 17. ledna projednávat tři zásadní materiály související s ekonomickým informačním systémem Ginis od firmy Gordic. Již v minulosti dostal magistrát pokutu za přímé zadání zakázky této společnosti bez veřejné soutěže.

Praha se chystá utratit za účetní systém další půlmiliardu, Piráti nesouhlasí
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

Jedná se o tyto 3 tisky:
R-24310: Integrační práce významných informační systémů magistrátu. Vše je napsáno zcela vágně, čili se jedná o bianco šek na jakoukoliv práci v oblasti informatiky. 100 000 000 Kč / 2 roky
R-24311: Rozvoj IS Ginis, analytické práce, koncepční studie, metodiky, odbornější administrátorské zásahy. Bude soutěženo v rámci partnerské sítě Gordic. 100 000 000 Kč / 2 roky
R-24312: Přímé zadání zakázky (JŘBÚ) pro Gordic. Zakázka obsahuje činnosti nezbytné pro chod jako např. aktualizaci postupů dle platné legislativy. Avšak cenu i rozsah si určuje Gordic sám bez jakéhokoliv tržního srovnání. 240 000 000 Kč / 4 roky
    
Co vadí Pirátům:
 
Cena: Cena je zcela astronomická. Celkově se schvaluje výdaj přesahující včetně dph půl miliardy korun. Cena vychází čistě z toho, co si monopolní dodavatel určil, reálné náklady společnosti Gordic s realizací této zakázky nikdo nezkoumá. 
 
Kamufláž: Aby obešla zákon o zadávání veřejných zakázek, zřizuje společnost Gordic tzv. partnerskou síť. O tom, kdo bude členem této sítě rozhodně Gordic, ale tyto firmy mu údajně budou konkurovat. Máme obavy, aby nevznikl stejný klientelistický propletenec jako v případě firmy Marbes. Vendor lock-in, tedy závislost na dodavateli, která přetrvá i při zřízení partnerské sítě, je takový problém, že se proti němu ohradilo dokonce i Ministerstvo vnitra. 
 
Bianco šek: Materiál "integrační práce" (R-24311) je zcela obecný. Jelikož mluví o integraci hlavních systémů, tak se jedná o bianco šek na jakoukoliv práci v IT, protože je nemyslitelné dělat něco neintegrovaného. Tímto se Rada vzdává odpovědnosti, kterou přehazuje na zastupitelstvo a uřad, kterému předloží tak vágní usnesení, že ho nepůjde vymáhat a kontrolovat.
 
AlibismusKlíčový znalecký posudek potvrzující možnost JŘBU má být vytvořen až v průběhu zakázky. Čili Rada ani Zastupitelstvo tuto informaci neobdrží. Rada se tak vyhýbá riziku stíhání za nesprávný úřední postup a alibisticky přehazuje tuto hrozbu na úředníky. 
 
Konervuje se stávající stavPiráti již 2 roky upozorňují na tento vendor lock-in, kdy je Praha závislá na dodavateli, který si sám určuje cenu. Praha dokonce dostala pokutu od ÚOHS a stejně se nic nestalo. Dokud bude město platit stamiliony firmě Gordic, je jisté, že se v této věci nic nezmění. 
 
Cenu neprojednala komise Rady: Podobně jako u agendy Smart Cities komise Rady pro ICT neprojednala navrhovanou cenu zakázek. 

"Problémů je celá řada. Společným jmenovatelem je neochota úředníků a politiků ke změně. Zákon se nesnaží plnit, ale obcházet," říká Ondřej Profant, pražský zastupitel za Piráty se zaměřením na ICT.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…