Premiér Babiš: Dan Ťok zásadně narušil korupční prostředí na dopravě a udělal si i spoustu nepřátel

15.04.2019 12:13

Komentář na facebookovém profilu k výměně ministrů na MD a MPO

Premiér Babiš: Dan Ťok zásadně narušil korupční prostředí na dopravě a udělal si i spoustu nepřátel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Už asi všichni víte, že jsem navrhl panu prezidentovi dvě změny ve vládě. Dan Ťok má teď ze všech ministrů největší nárok na odpočinek. A sám si o něj už nějaký čas říkal. Byl pod neskutečným tlakem a přitom se z něj stal nejdéle sloužící ministr dopravy v našich novodobých dějinách. Vemte si, že za 21 let jsme měli 15 ministrů tradičních demokratických stran a za 5 let a 3 měsíce dva ministry za naše hnutí, kteří převzali rezort v totálním rozkladu.

Psal jsem o tom už v týdnu, ale tyhle čísla prostě chci zopakovat. Za 4,5 roku zahájil Dan Ťok 263 kilometrů nových staveb dálnic a 127 kilometrů dálnic otevřel. To je jeho vizitka. A taky to, že transparentně vysoutěžil mýto, díky čemuž naší zemi ušetřil 15 miliard korun, a zlevnil kilometr dálnice na poloviční cenu. O tom mimochodem vyšla zpráva už minulé léto, že cena kilometru dálnice je dokonce o 55 procent nižší než před deseti lety. Schválně na to koukněte do komentrářů.

Tím, že Dan Ťok zásadně narušil korupční prostředí na dopravě, které tam bylo do té doby pevně zakořeněné, udělal si i spoustu nepřátel. To je úplně nový typ tlaku, který ani jako ředitel obrovské stavební firmy do té doby nezažil. Každopádně, naší zemi ušetřil spoustu miliard a svému nástupci připravil úplně jinou pozici, než do jaké před těmi skoro pěti lety přišel on.

No a tady začíná práce pro Vladimíra Kremlíka, kterého jsem panu prezidentovi navrhl jako nového ministra dopravy. Pracuje jako náměstek Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, kde se stará o právní služby a hospodaření s majetkem. Má na starosti i právní obranu státu v případech, kde Česká republika figuruje mezi poškozenými. Je to zkušený advokát a znám ho už z doby, kdy jsem dělal ministra financí. Už tehdy jsem si ho všiml jako pracovitého člověka a profesionála. Naváže na práci pana ministra Ťoka a budu po něm hlavně chtít, aby zrychlil celý systém výstavby dálnic a zlepšil práci Ředitelství silnic a dálnic ČR. Bude muset být holt na lidi tvrdší než jeho předchůdce.

Druhá výměna je na pozici ministra průmyslu a obchodu, kde odchází paní Marta Nováková a střídá ji Karel Havlíček. Ano, to je ten pán, o kterém toho tady na mém Facebooku čtete už snad víc než o mně.

Vyzkoušeli jsme si spolupráci v posledním roce, kdy jsem převzal komplet odpovědnost za vládní Radu pro výzkum, vývoj a inovace. Karla Havlíčka jsem požádal, aby mi ji operativně odřídil, byl zvolený mým místopředsedou a myslím, že jsme udělali kus dobré práce. Zvedli jsme roční rozpočet na vědu z 27 miliard korun v roce 2015 na 37 miliard v roce 2020. Vytvořili jsme nový model hodnocení vědy, férovější systém jejího financování, zavedli nové programy podpory výzkumu a hlavně jsme představili naší novou inovační strategii “Czech Republic: The Country for the Future”, se kterou sklízíme úspěch doma i ve světě. K tomu spolu děláme podporu živnostníků, pracujeme na zlevnění mobilních dat a řešíme třeba i rodinné firmy.

Co je podstatné, sedli jsme si manažersky, jedeme na plný plyn, máme strategii a spoustu rozjetých projektů. Čeká ho ale obrovská práce, ministerstvo musí být vlajkonošem České republiky v oblasti průmyslu a nových technologií, musíme domluvit výstavbu jádra, změnit prostředí nenasytných mobilních operátorů, ulevit konečně živnostníkům v administrativě, zlepšit čerpání fondů, pospojovat státní agentury pro export a hlavně zlepšit komunikaci resortu ve světě i doma. Karel do toho jde s obrovským drajvem a jak ho znám, tak může tenhle náročný resort hodně změnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.