Premiér Babiš: Náš obchod se Srbskem trvale roste

10.12.2018 22:06

Premiér Babiš jednal s předsedkyní vlády Srbska Brnabićovou, uvítal podpis mezivládní dohody o vypořádání srbského dluhu.

Premiér Babiš: Náš obchod se Srbskem trvale roste
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Předseda vlády Andrej Babiš přijal v pondělí 10. prosince 2018 v Kramářově vile premiérku Srbské republiky Anu Brnabićovou. Jednali spolu o ekonomických vztazích obou zemí, o obranné a bezpečnostní spolupráci. Premiér Babiš svou srbskou kolegyni rovněž ujistil o české podpoře vstupu Srbska do Evropské unie.

Srbská republika patří dlouhodobě mezi důležité partnery České republiky, už za první republiky byla československým spojencem v rámci tzv. Malé dohody. V srbské části Banátu žije také početná česká komunita a mnoho Srbů naopak pracuje či studuje v ČR. „Srbsko je jako jedna z mála zemí zařazeno do programu rychlejšího vydávání zaměstnaneckých karet. Jsme velice rádi, že u nás pracuje více než 2 000 srbských občanů, protože, jak je známo, naším největším problémem je nedostatek pracovních sil,“ připomněl premiér Andrej Babiš.

Předseda české vlády ocenil, že se podařilo vyřešit i jeden z reliktů minulosti – srbský dluh vůči České republice. Během přijetí premiérky Brnabićové prezidentem Milošem Zemanem na Pražském hradě byla podepsána mezivládní dohoda o řešení dluhu Srbska vůči ČR. „Jedná se o dluh, který Srbsko zdědilo po rozpadu Jugoslávie,“ upřesnil premiér Babiš. „Myslím, že tato dohoda je dobrým příkladem i pro další nástupnické státy bývalé Jugoslávie, a chtěl bych za to srbské straně poděkovat.“

Oba představitelé se shodli, že se vzájemné česko-srbské vztahy v posledních letech intenzivně rozvíjejí, k čemuž přispívá i činnost Smíšeného výboru pro hospodářskou spolupráci. „Náš obchod se Srbskem trvale roste, v loňském roce dosáhl obrat 866 milionů korun a v letošním roce by výsledky měly být ještě lepší. Jsem rád, že obchod není jednostranný a že se výrazně zvyšuje podíl srbského dovozu. Budeme rádi, když se Srbsko bude přibližovat k Evropské unii a pokud se Srbsko brzy stane také členem Světové obchodní organizace,“ poznamenal premiér Babiš. Česká republika je momentálně už čtvrtým největším investorem v Srbsku. České firmy mají zájem o projekty na využívání přírodních zdrojů, nerostů, v energetice, především jde o vodní elektrárny. Obě země spolupracují například i v oblasti vojenského vzdělávání, obranného průmyslu a vojenské logistiky.

Premiér Babiš rovněž připomněl českou pomoc Srbsku při čelení migraci, kdy ČR kromě finanční a humanitární pomoci vyslala do Srbska postupně 150 policistů na pomoc se zvládáním migrační vlny a s ochranou hranic. Předseda české vlády rovněž srbské premiérce přislíbil aktivní pomoc na mezinárodním poli při snižování napětí mezi Srbskem a Kosovem. „Myslím si, že srbská strana má k tomuto problému velice konstruktivní přístup s cílem vyřešit ho dialogem,“ poznamenal A. Babiš.

Česko se rovněž intenzivně zasazuje za přijetí Srbska a dalších zemí západního Balkánu do Evropské unie. „Stejně jako u dalších zemí západního Balkánu platí, že samozřejmě podporujeme vstup Srbska do Evropské unie a budeme určitě rádi, když se uskuteční co nejdříve,“ řekl premiér Babiš.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ulvr (SLK): Na Jilemnicku vzniklo první společenství obcí v republice

13:04 Ulvr (SLK): Na Jilemnicku vzniklo první společenství obcí v republice

Liberecký kraj se stal prvním krajem, kde vzniklo společenství obcí jako nová forma meziobecní spolu…