Premiér Babiš: Novavax chce vyrábět dvě miliardy vakcín proti koronaviru, z toho miliardu u nás

25.08.2020 16:23

Předseda vlády Andrej Babiš společně s vládním zmocněncem pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Romanem Prymulou a velvyslancem USA v ČR Stephenem Kingem navštívili v úterý 25. srpna výrobní závod Praha Vaccines, kterou v květnu tohoto roku koupila americká společnost NOVAVAX.

Premiér Babiš: Novavax chce vyrábět dvě miliardy vakcín proti koronaviru, z toho miliardu u nás
Foto: repro FB, tan
Popisek: Andrej Babiš

Ve středočeském výrobním závodu se bude vyrábět jedna složka vakcíny proti koronaviru. Výroba by měla začít roku 2021, přičemž výrobní kapacita bude dosahovat až 1 miliardu vakcinačních dávek ročně.

„Jsem velice rád, že se tady potkávám s panem prezidentem Erckem z globální firmy Novavax, který mi oznámil velice dobrou zprávu, že firma Novavax chce globálně vyrábět dvě miliardy dávek vakcín proti koronaviru. Z toho miliardu chce vyrábět tady u nás v České republice,“ řekl po prohlídce premiér Babiš.

Společnost NOVAVAX zahájila v květnu první část klinických testů své kandidátské vakcíny, které probíhaly v Austrálii. Úspěšné výsledky testování první části, vyhodnocující schopnost vyvolat imunogenicitu a bezpečnost možné protilátky, posouvají nyní kandidátskou vakcínu do druhé části.

„Tato vakcína vychází z proteinu, který není nijak infekční. To znamená, že tady se nepracuje s živým virem, pouze je tady nosič, kterým je hmyzí virus, nemůže nakazit nikoho. V tom chci zdůraznit, že pro naše obyvatelstvo je naprosto nulové riziko," doplnil vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula.

Závod Praha Vaccines (nově Novavax CZ) byl založen po první světové válce. V současnosti disponuje nejmodernějším výrobní zařízení na výrobu a testování vakcín a biologických látek. Má vysokou úroveň biologického zabezpečení V rámci akvizice Praha Vaccines a následného rebrandingu se k Novavaxu připojilo přibližně 150 zaměstnanců se zkušenostmi s výrobou vakcín.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

15:14 Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k nové metodice poskytování dietní stravy v rámci šk…