Premiér Babiš: Podle návrhu Evropské komise by ČR měla získat z příštího rozpočtu 17,8 miliard euro

30.05.2018 19:03

Evropská komise zveřejnila návrhy upravující podobu kohezní politiky na období 2021-2027. Česká republika by podle něj měla z příštího rozpočtu EU získat na kohezi 17,8 miliard euro bez zohlednění inflace, při jejím započtení by se jednalo o částku 20,1 miliard euro.

Premiér Babiš: Podle návrhu Evropské komise by ČR měla získat z příštího rozpočtu 17,8 miliard euro
Foto: Daniela Černá
Popisek: Andrej Babiš

„Oproti minulému programovému období jde o snížení, ale to jsme očekávali, protože bohatneme a naše ekonomická kondice je výborná. Přesto budeme usilovat o to, aby částka určena pro Česko nebyla výrazně menší než v současnosti,“ řekl premiér Andrej Babiš. Pokles prostředků pro Českou republiku by byl obdobný jako mezi jednotlivými rozpočty v minulosti.

Komise oproti stávajícímu období snížila množství investičních priorit na pět. Investice z Evropského fondu pro regionální rozvoj a Fondu soudržnosti by měly v budoucnosti směřovat například na projekty podporující inovace, rozvoj digitálních technologií, budování infrastruktur či přechod na nízkouhlíkovou, oběhovou ekonomiku.

Z pohledu České republiky je dobře, že Komise zachovala zaměření politiky soudržnosti na méně rozvinuté regiony a členské státy, a že rozhodujícím kritériem pro alokace i nadále zůstává podíl HDP na obyvatele v paritě kupní síly, který je doplněn o sadu nových kritérií, jež mají pomoci lépe odrážet reálnou situaci v regionech. Tato kritéria však ovlivní pouze malou část celkové alokace. Komise rovněž zjednodušila přístup k prostředkům tím, že dále rozšířila okruh fondů v tzv. společném řízení, které budou mít jednotný soubor pravidel.

Česká vláda bude v nadcházejících jednáních prosazovat podmínky, které budou pro Českou republiku co nejvýhodnější z hlediska podmínek čerpání včetně zvýšení flexibility členských států při volbě investičních cílů, zjednodušení administrativy i výše národní alokace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): My že podněcujeme protiukrajinské nálady? Tím, že chceme mír?

6:16 Mašek (ANO): My že podněcujeme protiukrajinské nálady? Tím, že chceme mír?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům prezidenta Pavla.