Premiér Babiš: Voda přestává být samozřejmostí

20.08.2018 18:16

Komentář na facebookovém profilu k nedostatku vody

Premiér Babiš: Voda přestává být samozřejmostí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády Andrej Babiš

Pereme se se suchem. Jsme první vláda, která se do toho pustila systematicky a pomáhá postiženým obcím. Ještě, než vám k tomu povím víc, musím vyvrátit zas jeden nesmysl, který někdo začal šířit. Prý chceme lidem ZNÁRODŇOVAT STUDNY Super. Tak to je fakt šílená blbost. Stejně jako to, že by obce mohly nařizovat majitelům studní, aby poskytovali vodu pro celou obec. Richard Brabec to už dementoval několikrát.

Každopádně žijeme v novém světě. Voda přestává být samozřejmost, a teď nemluvím jen o té užitkové. Vemte si, že teď v červenci nenapršela ani polovina toho, co bylo ještě v nedávné minulosti normální. V prvním srpnovém týdnu dokonce spadlo jen 35 procent oproti normálu, na Moravě to je děsivých 17 procent. Takže se musíme všichni připravit na sucho. A změnit návyky. Připravili jsme novelu zákona, podle které budou moct komise v krajích vyhlásit „stav nedostatku vody“ a omezit její spotřebu. Třeba na mytí aut nebo napouštění bazénů.

Samozřejmě omezovat lidi je až ta poslední možnost. Makáme na tom, aby bylo vody dostatek. Od chvíle, co jsme pod sebe dostali ministerstvo životního prostředí. Obnovili jsme stovky rybníků, tůní a mokřadů, rozjeli projekt Dešťovka pro občany i obce. Vyhlašujeme nové a nové dotace pro ty, které sužuje sucho. Skoro 300 obcí už má dotaci schválenou. Pomůže to 135 tisícům lidí. Od května už běží nové kolo za 600 milionů korun, za které posílíme vodní zdroje pro dalších 250 tisíc lidí.

Peněz na boj se suchem budeme muset dávat stále víc. Určitě se zase někdo zeptá v komentářích: “Kde na to jako vezmete.” No, přátelé, přesně tam, kde jsme vzali na vyšší důchody a platy, a kdo to nemá rád, ať si zacpe uši: v lepším výběru daní a odvodů díky EET a kontrolnímu hlášení a taky díky tomu, že šetříme na provozu státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.