Premiér Fiala: Budu trvat na tom, aby šly instituce státu příkladem

22.09.2022 18:45 | Tisková zpráva

Úřad vlády připravil opatření, která uspoří až pětinu spotřeby energií.

Premiér Fiala: Budu trvat na tom, aby šly instituce státu příkladem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Vypnuté noční osvětlení budov, snížená teplota vnitřních prostor všech objektů včetně teplé vody, vypnuté klimatizace či plánované zateplení půdy Strakovy akademie. Tato a další přijatá opatření Úřadem vlády ČR mají přispět k až dvacetiprocentním úsporám ve spotřebě energií ve vládních objektech.

Úřad vlády ČR se postavil čelem k apelu vlády na maximální úspory energií během nadcházející zimní topné sezóny.

„Je důležité, abychom se nesmířili s tím, že máme dost energií. Ale abychom se všichni snažili s těmi energiemi dobře hospodařit, zacházeli s nimi šetrně a kde to je možné, tak jejich spotřebu snižovali. Budu trvat také na tom, aby příkladem šly instituce státu,“ uvedl premiér Petr Fiala.

Díky přijatému balíčku úsporných opatření by měl Úřad vlády v nadcházejících měsících ušetřit mezi 17 až 20 procenty spotřebovávaných energií, což v zafixovaných cenách energií na roky 2021 a 2022 představuje 1,7 až 2,2 miliony korun a násobně více v závislosti na nových cenách energií v dalším roce.

Mezi nejdůležitější přijatá opatření patří plošné snížení teploty vnitřních prostor všech objektů Úřadu vlády na 19-20 stupňů Celsia ve vnitřních prostorách a na 15 stupňů Celsia ve vytápěných vedlejších místnostech, zavedení řízeného vytápění všech objektů s ohledem na obsazenost budov, plánované akce a víkendy či omezení či úplné vypojení klimatizací. Objekty Úřadu vlády dočasně přestanou být v noci nasvěcovány.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

21:03 Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k očkování.