Premiér Fiala: Na zlepšení situace postupně pracujeme

15.07.2022 8:36 | Tisková zpráva

Členové vlády v čele s premiérem Petrem Fialou se ve čtvrtek 14. července 2022 sešli na letošním druhém jednání se zástupci Rady Asociace krajů ČR.

Premiér Fiala: Na zlepšení situace postupně pracujeme
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Petr Fiala

Mezi hlavní témata patřilo zvládání uprchlické vlny z Ukrajiny, energetická bezpečnost, situace ve školství vzhledem k počtu uprchlíků a financování sociálních služeb v letošním roce. Ministři se s hejtmany domluvili také na obnovení činnosti Rady pro energetickou a surovinovou strategii.

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu získalo česká víza více než 390 tisíc běženců. Více než 80 tisíc z nich se již uplatnilo na trhu práce. „Já jsem měl příležitost poděkovat hejtmanům za zvládnutí celé té situace, protože bez spolupráce s kraji by ty výsledky rozhodně nebyly takové. Ta zátěž na kraje je evidentní. Jsme si vědomi určitých problémů, zejména s nerovnoměrným rozdělením uprchlíků mezi kraji. Na zlepšení této situace postupně pracujeme,“ uvedl premiér.

Dalším tématem jednání byly dopady začlenění ukrajinských dětí, žáků a studentů do škol a školských zařízení v letošním roce. Přesný počet zapsaných dětí v jednotlivých regionech a městech bude znám v průběhu července. „Zatím se ukazuje, že ta čísla jsou menší, než jsme předpokládali, ale ve spolupráci s kraji a obcemi budeme tu situaci dál řešit. Shodli jsme se také na tom, že o financování a dalším provozu Krajských asistenčních center pomoci, která sehrála a sehrávají velmi výraznou roli při zvládání uprchlické krize, bude rozhodnuto v průběhu července a srpna na základě dat o vytíženosti a dle vývoje uprchlické vlny,“ dodal Petr Fiala. Po dohodě s kraji ministr vnitra poté vládě následně navrhne další nastavení celého systému.

Anketa

Líbí se vám výstava zničené techniky Ozbrojených sil Ruské federace na pražské Letné?

4%
96%
hlasovalo: 25316 lidí

Kraje mají rovněž zájem se podílet na zajišťování energetické bezpečnosti. Ministři se s hejtmany dohodli na obnovení činnosti Rady vlády pro energetickou a surovinovou strategii, kde bude tato problematika detailně řešena, včetně aktualizace energetické koncepce.

„Jednali jsme také o prostředcích na opravy silnic v regionech. „Dodržíme to, k čemu jsme se zavázali v programovém prohlášení. V návrhu rozpočtu SFDI na rok 2023 se počítá s finančními prostředky pro kraje na opravy a rekonstrukce silnic II. a III. tříd ve výši 6 miliard Kč,“ upřesnil předseda vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…