Premiér Fiala: Rádi bychom proto využili zkušeností japonských partnerů

11.10.2022 15:45 | Tisková zpráva

Premiér Petra Fiala se v úterý 11. října 2022 setkal se zástupci Japonské federace ekonomických organizací Keidanren. Ta vznikla v roce 2002 a tvoří ji 1461 společností, 109 průmyslových sdružení a 47 regionálních poboček.

Premiér Fiala: Rádi bychom proto využili zkušeností japonských partnerů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Předseda vlády během jednání vyjádřil svou podporu posílení vzájemné spolupráce v řadě oblastí, zejména však v oblasti energetiky, moderních technologií a vědy, výzkumu a inovací.

Setkání iniciovala japonská strana s ohledem na příznivý ekonomický vztah mezi Českou republikou a Japonskem, které je jedním z největších investorů v České republice a významným obchodním partnerem v regionu východní Asie. Důvodem návštěvy bylo mimo jiné i předsednictví České republiky v Radě Evropské Unie.

Hlavními tématy jednání byla energetická bezpečnost, spolupráce v jaderné energetice a zelená transformace našich ekonomik. „Je naším přáním, posílit naší vzájemnou spolupráci a využít její potenciál na maximum. Stojí před námi velké výzvy a rádi bychom proto využili zkušeností našich japonských partnerů,“ uvedl předseda vlády Petr Fiala.

Po havárii jaderné elektrárny Fukušima v roce 2011 Japonsko začalo klást velký důraz na rozvoj bezpečného využití jádra. V souladu s vládní strategií Green Growth Strategy Through Achieving Carbon Neutrality 2050 deklaruje Japonsko stejně jako Česká republika ochotu využít jádro a obnovitelných zdrojů energie ke snižování emisí CO2.

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

„Vidíme velký potenciál pro rozvoj spolupráce v oblasti jaderné energetiky a výzkumu CO2 a jeho následné využití,“ řekl na jednání člen představenstva Keidanren Tošiaki Higašihara.

„Důležitá je také ochrana životního prostředí a sociální rozměr jejího dopadu, včetně adaptace pracovního trhu,“ dodal spolupředseda Komise Keidanren pro Evropu Yošio Sato.

Během své návštěvy v České republice se japonská delegace setká mimo jiné s ministrem průmyslu a obchodu, ministrem zahraničních věcí, zástupci Hospodářské komory a Svazu průmyslu a dopravy. Delegace Keidanren navštíví během své mise do Evropy kromě České republiky také Řecko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice