Premiér Sobotka: Úspěšně jsme odstartovali projednávání dlouhodobého ošetřovného

12.04.2017 9:07

Jsem rád, že Poslanecká sněmovna v prvním čtení projednala novelu zákona o nemocenském pojištění předloženou ministryní práce a sociálních věcí.

Premiér Sobotka: Úspěšně jsme odstartovali projednávání dlouhodobého ošetřovného
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Návrh přináší do českého sociálního systému novou dávku nemocenského pojištění pro osoby starající se o dlouhodobě nemocné rodinné příslušníky. Dávka tzv. dlouhodobého ošetřovného by měla být vypočítána z platu nemocensky pojištěných pečujících osob.

Jsem přesvědčen, že tento návrh je sociálně citlivý a podporuje rodinný život. Často jsme svědky toho, že dlouhodobě nemocní jsou odkázáni na ústavní a zdravotnickou péči z důvodu nedostatku finančních prostředků, které rodinám schází pro zajištění odpovídající péče v domácím prostředí.

Proto chce vláda pečujícím lidem přiznat alespoň část jejich platu či mzdy – obdobnou jako v případě, kdy jsou sami nemocní. Konkrétně se jedná o 60 procent denního vyměřovacího základu s možností pobírat tuto dávku po dobu tří měsíců.

Jsem přesvědčen, že se jedná o velmi potřebnou změnu, která zacelí mezeru v současném sociálním systému a podpoří rodinné vztahy.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): Princip jedné Číny

4:31 Filip (KSČM): Princip jedné Číny

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v evrops…