Prezident Zeman: Chce-li soudce být politikem, ať opustí soudcovskou kariéru

03.12.2020 9:09

Projev prezidenta republiky při jmenování soudců obecných soudů

Prezident Zeman: Chce-li soudce být politikem, ať opustí soudcovskou kariéru
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážená a milá paní ministryně, dámy a pánové,

dovolte, abych vám všem blahopřál ke jmenování soudci.

Mám ve zvyku už několik let pronášet při této příležitosti mravoučná kázání vůči nově jmenovaným soudcům. Jedinou výhodou těchto kázání je, že jsou stručná. Nuže vyslechněte moje dnešní kázání.

Anketa

Jste pro dobrovolné testování antigenními testy ZDARMA?

76%
24%
hlasovalo: 7355 lidí

Uvědomil jsem si, že každý soudce je vystaven několikanásobnému pokušení. Jedním z pokušení samozřejmě je korupce. S těmito případy jsme se už několikrát u některých soudců setkali a já jsem zde citoval hlášku, neber úplatky, neber úplatky, neber úplatky. Nepochybuji, že vás se nic takového nedotkne, ale může se vás dotknout jiná, a možná ještě nebezpečnější věc. Při některých rozsudcích a některých procesech se můžete stát mediálními hvězdami a málokdo tomuto pokušení odolá. Mediální hvězda znamená, že vás novináři budou zpovídat o vašich názorech na jednotlivé procesy a budou od vás loudit, jak chcete rozhodnout. Prosím vás pěkně, varujte se toho. Čeští novináři nevynikají dramatickou inteligencí, a právě proto by bylo dobré, aby soudci jako lidé inteligentnější jim nevěnovali příliš velkou pozornost.

Za druhé a za poslední, občas se setkávám, a to i na nejvyšších úrovních, s pokusem, aby soudce si hrál na politika. To znamená, aby se vyjadřoval jako politik a nikoli jako soudce. Chce-li být politikem, ať opustí soudcovskou kariéru, ale do té doby dokud je soudcem, tak nemůže vydávat politická prohlášení, protože to je poněkud jiná disciplína, rovněž velmi náročná, ale naprosto odlišná. Nenechte se tedy svést těmito sirénami, býti mediální hvězdou, býti politikem, a tím méně být zkorumpovaným soudcem.

Přeji vám vše nejlepší a přeji vám, aby vaše rozsudky byly spravedlivé, byť přísné, a aby i ti, které jste odsoudili, si říkali, že byli odsouzeni právem.

Děkuji vám za vaši pozornost

Miloš Zeman
prezident republiky

Pražský hrad, 2. prosince 2020

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.