Prezident Zeman: Chtěl bych poděkovat českým médiím za objektivitu zpravodajství. Kdo se připravuje až po katastrofě, jedná hloupě

10.12.2015 12:23

Kompletní přepis projevu prezidenta republiky při tiskové konferenci k ukončení návštěvy Ústeckého kraje:

Prezident Zeman: Chtěl bych poděkovat českým médiím za objektivitu zpravodajství. Kdo se připravuje až po katastrofě, jedná hloupě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Dobrý den dámy a pánové,

dovolte, abych především poděkoval panu hejtmanovi a jeho týmu za, jako obvykle, skvělou organizací mé návštěvy v Ústeckém kraji. Je to již třetí návštěva. Plním postupně svůj slib, navštívit všechna významná města ve všech krajích a občas ne jenom města, ale například vesnice roku a podobně, protože občané, kteří si to přejí, by měli možnost se mnou diskutovat, aniž by museli příliš daleko cestovat.

Uvědomuji si specifika Ústeckého kraje, která mimo jiné spočívají v tom, že je to kraj s výrazným nerostným bohatstvím a o jeho využití nebo nevyužití se vedou rozsáhlé spory. Uvítal jsem, že se podařilo prolomit územní limity u Bíliny a navštívili jsme dnes elektrárnu Ledvice, mimochodem podnik se zajímavým platem čtyřicet pět tisíc korun měsíčně, který může z tohoto území Bílinského revíru prakticky bezprostředně odebírat uhlí, čímž samozřejmě klesnou dopravní náklady.

Vím, že se diskutuje o využití uhlí i v dolu ČSA, že tomu samozřejmě brání oprávněné zájmy obyvatel Horního Jiřetína a že tito obyvatelé se sami budou muset rozhodnout, zda dají přednost nabídce těžebních společností na postavení nových rodinných domků anebo tuto nabídku odmítnou.

Nicméně vítám, že po vytěžených oblastech nezůstává poušť, nezůstává měsíční krajina, ale že tyto oblasti lze rekultivovat, což mimo jiné dokázala i výstava pana fotografa Štýse, kterou jsem nedávno nechal nainstalovat na Pražském hradě.

Jsem velmi rád a chtěl bych za to poděkovat jak členům zastupitelstev měst, která už jmenoval pan hejtman, tak zejména občanům těchto měst, za velice přátelské přijetí, za hojnou návštěvnost a musím říci, že se zdálo podle zprávy některých médií, že TOP 09 hodlá zorganizovat v Lounech protestní demonstraci, ale přiznávám se, že pokud vůbec existovala, byla tak malá, že jsem si jí nevšiml.

Nicméně na závěr bych vám řekl něco, co vás možná překvapí. Chtěl bych poprvé v historii těchto tiskových konferencí, poděkovat českým médiím za objektivitu jejich zpravodajství a to alespoň v jedné zcela konkrétní kauze. Na besedě v bílinském gymnáziu jsem odpovídal na otázku jednoho studenta, zda hrozí teroristický útok v České republice. Nejdříve jsem zavtipkoval tím, že kdybych to věděl, tak bych byl spíše než prezident, ředitel tajné služby a to úspěšný ředitel a pak jsem odpověděl vážně, že teroristický útok nelze vyloučit v žádné evropské zemi a tedy ani v České republice. To bylo vše. S určitým překvapením jsem se setkal den poté s reakcí některých politiků, kteří mě obviňovali, že straším lidi a já bych řekl, naopak, že ten, kdo si neuvědomuje toto nebezpečí, v jakékoli evropské zemi, je nezodpovědný blázen a nikoli politik. My sami se samozřejmě na Pražském hradě už připravujeme na tuto možnost. Zdůrazňuji možnost, nikoli jistotu, přijímáním a instalací různých kamerových systémů a dalších bezpečnostních opatření. Takže i když někteří politici mají obsesi komentovat každý výrok prezidenta republiky, chtěl bych jim vzkázat, že děkuji generálu Šedivému, který jako skutečný odborník na tuto oblast potvrdil, že bezpečnostní komunita teroristický útok nikdy nemůže vyloučit a že bychom měli ve vlastním zájmu, v zájmu našich občanů, přijímat preventivní profylaktická opatření. Zaprvé k tomu, aby k takovému útoku nedošlo a zadruhé, kdyby, nedej bůh, se skutečně realizoval, aby ztráty z něho vyplývající byly co nejmenší. Ten kdo se připravuje až po katastrofě, jedná hloupě.

Ten kdo přijímá předběžné opatření, a tady bych citoval ekologický princip předběžné opatrnosti, jedná moudře. Děkuji Vám za pozornost.

Miloš Zeman, prezident republiky, Kadaň, 9. prosince 2015

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace